Klart: 17 miljoner till sjuksköterskorna 2020

De utlovade 50 miljonerna till regionens sjuksköterskor ska fördelas under nästkommande tre år – det meddelar regionrådet Kenneth Backgård (SJVP).

Regionrådet Kenneth Backgård säger att 17 miljoner ska tillfalla regionens sjuksköterskor 2020.

Regionrådet Kenneth Backgård säger att 17 miljoner ska tillfalla regionens sjuksköterskor 2020.

Foto: Pär Bäckström/ Frilans

Norrbotten2019-11-06 08:17

Pengarna finns med i regionens finansplan för 2020, säger Kenneth Backgård (SJVP). Frågan nu är överlämnad till regionens HR-avdelning och ska tas upp i början av december i samband med löneöversynen som görs tillsammans med facket. 

– Vi politiker har inte lagt oss i exakt vilka grupper som ska åtnjuta de här pengarna, säger han. 

Klart är dock att 17 miljoner kommer att gå till sjuksköterskornas löner under 2020, för att sedan trappas upp med 17 miljoner per år fram till 2022. 

Har du ingen tanke om var pengarna ska gå mer exakt?

– Först och främst handlar det om sjuksköterskor som är verkligt svårrekryterade och som har svåra arbetsförhållanden. Men jag vill inte utelämna någon särskild, säger han.

Region Norrbottens HR-direktör Karin Larsson säger att förhandlingar om löneöversynen för 2020 påbörjas i december tillsammans med Vårdförbundet. 

Kommer ni då att förhandla om hur de här pengarna ska fördelas under året? 

– Vi inleder ju de här förhandlingarna. Sedan kan jag inte säga om det är precis vid det tillfället i december. 

Så det är inte säkert att ni pratar om detta i år alls? 

– Nej det är det inte. Det beror på. Vi måste först göra mer analysarbete. Det kan jag inte säga någonting om, det gör vi tillsammans med Vårdförbundet. 

Vårdförbundet ska i december lägga fram sina yrkanden inför 2020, säger Camilla Eriksson Sundberg, som är ordförande. Hon välkomnar att 17 miljoner skjuts till under nästa år, men hon är frågande kring hur pengarna ska användas. 

– Hur långt kommer man med 17 miljoner? Vi har runt 2000 medlemmar i regionen, säger hon.

Fackförbundet är ute efter en lönespridning, som ska gynna dem med specialkompetens och lång erfarenhet. Inför samtalen i december ska de djupdyka i statistik kring hur lönespridningen borde se ut, berättar hon. 

– Vad det betyder är att en nyutexaminerad sjuksköterska idag kan tjäna runt 5-10 tusen kronor mindre än en erfaren specialist, det är inte rimligt. 

Backgård menar att det är upp till regionens tjänstemän att bedöma hur den saken ska se ut, men säger ändå: 

– Vi gör den här extra satsningen just för att vi vill ge till dem som är svårrekryterade, och det är ofta sjuksköterskor med specialkunskaper. På operation eller på röntgen, eller barnmorskor till exempel. Men jag delar uppfattningen om lönespridning, säger han. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!