Luleåföretag kan bli Årets Norrlandsvisionär 2022

Företaget Containing greens, vars affärsidé är att använda restvärmen från exempelvis datacenter för grönsaksodling, är nominerat till Årets Norrlandsvisionär 2022. "Vi var väldigt chockade när vi fick beskedet", säger Moa Johansson på Containing greens.

Företaget Containing greens, med Ellinor Emilsson, Moa Johansson, Adrian Arrosamena Mellgren samt Andreas Eklund från Go business kan bli Årets Norrlandsvisionär 2022.

Företaget Containing greens, med Ellinor Emilsson, Moa Johansson, Adrian Arrosamena Mellgren samt Andreas Eklund från Go business kan bli Årets Norrlandsvisionär 2022.

Foto: Containing greens

Luleå2022-01-28 16:00

Startupföretaget Containing greens vill bidra till att norrlänningar ska få njuta av närodlade och hållbara grönsaker året runt. De kombinerar behovet av närodlade grönsaker i norr med en värdefull resurs i form av spillvärme från exempelvis serverhallar, vilket resulterar i en hydroponisk odlingslösning som är innovativ, hållbar och funktionell.

– Vi utvecklar tekniken för odling i subarktiska och arktiska klimat och för att göra det så använder vi restvärmen från datacenter, men det kan vara från andra industrier också, säger Moa Johansson på Containing greens och fortsätter:

– Ett av de större problemen vi har här är brist på lokalt odlade grönsaker. Långa transporter ger bland annat ett negativt klimatavtryck och vi vill bidra till att lösa det. Att vara mer självförsörjande i framtiden handlar också om att säkra tillgång – något som många blev mer medvetna om under pandemin.

Företaget, som består av Moa Johansson, Adrian Arrosamena Mellgren och Ellinor Emilsson, samt Andreas Eklund från Go business som är en av delägarna och styrelseordförande i bolagsstyrelsen, startade under hösten 2020. Samma år vann de Venture cup för sin idé om grönsaksodling året runt i Norrbotten i datacentervärmda odlingscontainrar. Idag finns de i Luleå och levererar grönsaker inom stan – men siktet är inställt på att skala upp och utveckla tekniken.

– Vi har haft en prototyp under ett år och nu vill vi gå från idéstadiet till att ta fram den färdiga produkten och börja sälja i början av nästa år. Vi utvecklar dels de hydroponiska systemen, men även lamporna, värmesystemet och kontrollsystemet. Det är under utvecklingen av dessa vi producerar grönsaker parallellt, som en positiv biprodukt av pilotprojektet, för att se att det fungerar och testar vad som går att odla och ej. Vi säljer grönsaker till dels Bistron men även Teknikens Hus i dagsläget men snart kan man se våra odlingssystem också, säger Moa Johansson och berättar att de kommer dyka upp både i Luleå och Boden under året.

– Vi har som vision att alla datacenter ska ha en odling kopplad till sin verksamhet, för att ta tillvara på energin i ännu ett steg och för att möjliggöra för odling året runt även i subarktisk och arktiskt klimat.

I och med sin nominering till Årets Norrlandsvisionär 2022, ett nytt initiativ från Norrmejerier där man vill ta till vara på den kraft, initiativförmåga, kreativitet och entreprenörskap som finns i norra Sverige, har företaget chans till stöd för sina planer. De är en av fyra finalister. Tillsammans med Norrmejeriers nätverk av experter och specialister inom ett flertal områden kommer vinnaren få stöd i form av råd, tjänster eller material för att förverkliga sin idé under kommande år.

– Vi var väldigt chockade när vi fick beskedet att vi var nominerade. Vi trodde inte att vi skulle bli det. Ingen av oss tre är från Norrbotten från början, utan från Göteborg och Ängelholm i Skåne, men vi fastnade här och kände att vi ville göra någonting för Norrbotten. Det skulle betyda mycket att bli Årets Norrlandsvisionär 2022. Det skulle vara kvittot på att det vi gör går norrbottningarna till gagn, säger Moa Johansson.

Containing greens motivering: ”Containing Greens har på mycket kort tid utvecklat sin verksamhet på ett imponerande sätt. Genom en innovativ lösning kan de öka den lokala grönsaksodlingen i norra Sverige, ta tillvara spillvärme och skapa fler jobb i regionen. Det är en vision med stor utvecklingspotential och vi tror att detta är början på något stort som kommer gynna många i framtiden.”

– Vi är djupt imponerade över vilken idékraft som finns här i vårt Norrland och ser framåt emot att arbeta vidare med den slutliga vinnaren. De nominerade är alla olika, men fantastiska exempel på människor som alla bidrar till ett starkt, levande och hållbart Norrland, säger Anna-Karin Karlsson, hållbarhetschef och ordförande i juryn för Årets Norrlandsvisionär.

Omröstningen avslutas den 27 februari och samarbetet mellan Norrmejerier och Årets Norrlandsvisionär pågår sedan under ett år.

"Vi har som vision att alla datacenter ska ha en odling kopplad till sin verksamhet, för att ta tillvara på energin i ännu ett steg och för att möjliggöra för odling året runt även i subarktisk och arktiskt klimat", säger Moa Johansson.
"Vi har som vision att alla datacenter ska ha en odling kopplad till sin verksamhet, för att ta tillvara på energin i ännu ett steg och för att möjliggöra för odling året runt även i subarktisk och arktiskt klimat", säger Moa Johansson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!