"Det finns ett stort intresse från hela Sverige"

Från och med söndag och en vecka framåt går Almedalsveckan av stapeln. Luleå Business Region anordnar Almedalsaktiviteter för Luleå Kommuns räkning och den gröna omställningen och industrisatsningarna i Norrbotten kommer vara i fokus.

Rickard Lundmark, vd för Luleå Business Region, kommer vara i Almedalen.

Rickard Lundmark, vd för Luleå Business Region, kommer vara i Almedalen.

Foto: Luleå Business Region

Luleå2022-07-01 09:00

– Vi projektleder Luleås Almedalsaktiviteter med fokus på de seminarier som vi kommer att ha i Almedalen, säger Rickard Lundmark, vd för Luleå Business Region, som åker ner på söndag och kommer vara i Almedalen under halva veckan.

– Det är första gången för mig, så det känns intressant.

Seminariet "Etableringsekvationen – så lyckas norra Sverige" är först ut på måndagen på Region Norrbottens scen.

– Vi kommer att prata om den gröna omställningen och etableringarna, vilka möjligheter och utmaningar som finns kring det samt hur vi har arbetat med det i Norrbotten och Luleå specifikt.

Bland annat SSAB kommer vara med i seminariet.

– De kommer berätta om hur deras process såg ut när de beslutade att göra den här stora investeringen och vilka möjligheter och utmaningar de ser. Sedan blir det en avslutning med global utblick av Jan Larsson, vd för Business Sweden.

Det andra seminariet är "Innovation – planering för snabbare kraftförsörjning" med Maria Jalvemo, från Svenska Kraftnät, och under onsdagen kommer Luleå bjuda in till en tillväxt-workshop.

– Det är en workshop där man pratar om vilka krav de nya investerarna ställer på kommunen. Det handlar om att involvera publiken i mer av en diskussion. Kommuner och regioner är inbjudna, säger Rickard Lundmark.

Han ser fram emot veckan.

– Det känns fantastiskt roligt. Det är många seminarier som äger rum under veckan som handlar om hur vi arbetar här uppe och vad som behöver ske från regeringen, kommuner och näringslivet.

Under veckan kommer exempelvis SSAB, LKAB, Luleå Energi och kommunalråden vara på plats vid Region Norrbottens scen.

Han menar att det är viktigt att ha olika typer av representanter från Norrbotten i Almedalen i och med industrisatsningarna.

– Det finns ett stort intresse från hela Sverige. Under Almedalsveckan kommer myndigheter och andra företrädare från företag vara på plats. Det är en viktig arena för att driva våra frågor, att både utbilda och påverka, säger Rickard Lundmark.

Seminarierna kommer streamas och finnas tillgängliga på Almedalenplay.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!