Uppmaning: "Ta på genusglasögonen"

Lenita Ericson (S) tar strid om kommunalrådsposten. Samtidigt uppmanar hon partiet att fundera kring nomineringsprocessen. "Dags att ta på sig 'genusglasögonen'", säger hon.

Lenita Ericson (S) kandiderar vidare i kommunalrådsstriden. " Fantastiskt roligt med stödet bland Luleåborna, men ytterst är det medlemmarna jag hoppas på", säger hon.

Lenita Ericson (S) kandiderar vidare i kommunalrådsstriden. " Fantastiskt roligt med stödet bland Luleåborna, men ytterst är det medlemmarna jag hoppas på", säger hon.

Foto: Pär Bäckström

Luleå kommun2019-11-26 14:58

I fredags var det oklart om Lenita Ericson skulle kandidera vidare, efter valberedningens besked att de föreslår Kent Ögren som nytt kommunalråd med Emma Engelmark som vice ordförande i kommunstyrelsen.

Men nu meddelar Lenita Ericson att hon inte kastar in handduken. 

Beslutet fattades efter noga övervägande under helgen, samtidigt som stödet för henne växte sig starkare inom partiet internt

– Det har varit så många som har hört av sig och peppat mig som kandidat. De säger att de litar på mig, att det känns rätt att jag kliver på som kommunalråd. 

Men Lenita Ericson tog också ställning av respekt för själva nomineringsprocessen.

– Oavsett vilken kandidat man vill se, har många sagt till mig att det är viktigt att processen fortlöper och att det här tas ända fram till representantskapsmötet.  

Varför är det viktigt?

– Det är en demokratisk process som måste få ha sin gång, så att medlemmarna i slutändan bestämmer. Det har vägt tungt även för mig.  

Hur nära var det att du skulle kliva av?

– Egentligen inte alls. Jag är en person som tycker att man inte ska förhasta sig, och i stället sova på saken. Jag ville ta ett välgrundat beslut.  

Du övervägde aldrig att sitta kvar som vice ordförande?

– Nej. Det är i rollen som kommunalråd jag kan göra nytta för Luleå. Det är det bästa för partiet också. Vill de inte ha mig som ordförande nu, då skulle jag inte heller vara lämplig i att vara kvar i en vice-roll.  

Lenita Ericson har fått intern kritik för sitt ultimatum, att endast kommunalrådsklubban gällde för henne. 

Även Kent Ögren har uteslutit den vice ordförandeposten men inte ifrågasatts på samma sätt, samtidigt som Bertil Bartholdsson (V)  och andra debattörer konstaterar att "patriarkala strukturer" styr inom S i Luleå. 

– Klart att även jag har funderat kring vår process utifrån ett jämställdhetsperspektiv. När processen är över kanske många andra inom partiet bör göra det också. Dags att ta sig en funderare och ta på sig ”genusglasögon”.

Men hon är också oroad över tonläget i nomineringsprocessen.

– Jag är bekymrad över att det har funnits hårda tongångar, både mot valberedning och kandidater. Jättetråkigt. Vi måste klara av olika åsikter i ett samhälle. Och det är inget konstigt heller att det finns flera kandidater, som alla ska behandlas med respekt.   

Att tungviktare inom partiet som Tomas Karlsson, ordförande för IF Metall SSAB Luleåverken, öppet har backat upp henne på Facebook i helgen, stärker Lenita Ericsons tro på sin kandidatur.  

– Varje gång jag ser och hör någon som tydligt visar sitt förtroende för mig, då blir jag jätteglad och peppad. Fantastiskt roligt med stödet bland Luleåborna också, men ytterst är det medlemmarna jag hoppas på.

Nu är hon extra laddad inför den fortsatta processen fram till repskapet den 9 december. 

– Ombuden ska välja den de tror är bäst för vårt parti. Om det inte blir jag, står jag ändå stadigt i det. Jag vill inte uppfattas som en missnöjeskandidat.  

I händelse av att du inte väljs till ordinarie kommunalråd, kvarstår du tills vidare som vice ordförande i kommunstyrelsen ändå?

– Ja, men det blir i så fall bara under en övergångstid, så att jag kan bidra till att ”skola in” de övriga, i så god dialog som möjligt.

”Skola in”?

– Ja. Jag tycker just ”skola in” känns som ett väldigt bra citat i sammanhanget, säger Lenita Ericson hemlighetsfullt, utan att vilja utveckla det vidare i dag.

Lenita Ericson vs Kent Ögren. Den 9 december avgör Socialdemokraternas represenantskapsmöte vem de vill se som nytt kommunalråd i Luleå, därefter är det upp till kommunfullmäktige.
Lenita Ericson vs Kent Ögren. Den 9 december avgör Socialdemokraternas represenantskapsmöte vem de vill se som nytt kommunalråd i Luleå, därefter är det upp till kommunfullmäktige.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!