Nytt tåg ska köpas in till Norrbotten

Snart ska ytterligare ett tåg trafikera pendeltågstrafiken i Norrbotten, till en kostnad av närmare 50 miljoner kronor.

Snart kan ytterligare ett tåg trafikera pendeltågstrafiken i Norrbotten.

Snart kan ytterligare ett tåg trafikera pendeltågstrafiken i Norrbotten.

Foto: Region Norrbotten

Luleå kommun2019-10-04 20:30

Norrtåg AB kommer att utöka sin fordonsflotta med tre tåg. Region Norrbottens styrelse har lämnat ett förslag till fullmäktige som syftar till att ett av dessa tåg ska stärka kollektivtrafiken i länet, skriver Regionen i ett pressmeddelande.

En utökad fordonsflotta i Norrbotten innebär en utveckling av kollektivtrafiken i länet, mot ett mer hållbart resande. Det bidrar till det nationella målet om en fossiloberoende fordonsflotta 2045. 

– Att vi nu disponerar fler tåg gör att vi får bättre förutsättningar att knyta ihop länet, dessutom på ett klimatvänligt sätt. Det behövs i ett län med så stora avstånd som vi har i Norrbotten, säger regionrådet Nils-Olov Lindfors (L).

Utvecklingen av pendeltågstrafik i Norrbotten stämmer överens med den regionala utvecklingsstrategin där gränsöverskridande trafik mot Finland prioriteras.

– På kort sikt innebär det här att Norrtåg får ytterligare ett fordon till tågtrafiken i Norrbotten. Det blir en utökad reservkapacitet vid trafikstörningar. På lång sikt skapas förutsättningar för den framtida pendeltågstrafiken Luleå-Haparanda, säger Anna Lindberg, regional utvecklingsdirektör.

Norrtåg finansieras av de fyra nordligaste regionerna Norrbotten, Västerbotten, Jämtland-Härjedalen och Västernorrland. Tågen hyrs av AB Transitio, ett bolag som ägs av regioner och kollektivtrafikmyndigheter.
Regionen föreslås nu teckna avtal med Transitio gällande tåg av typen X52 Regina, motsvarande 49,4 miljoner kronor. Planerad leverans av tåget är vecka 47.
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!