Lindh Wikblad: "Uppgifterna Àr pÄ villovÀgar"

Kommunen utreder inte personalÀrendet med koppling till Niklas Nordström, utan överlÄter ansvaret till berörd verksamhet.

Uppgifterna rörande Niklas Nordström utreds inte vidare av LuleĂ„ kommun. "Ärendet rör inte en anstĂ€lld inom kommunen. Informationen Ă€r överlĂ€mnad till berörd verksamhet", sĂ€ger tillförordnade kommundirektör Anna Lindh Wikblad.

Uppgifterna rörande Niklas Nordström utreds inte vidare av LuleĂ„ kommun. "Ärendet rör inte en anstĂ€lld inom kommunen. Informationen Ă€r överlĂ€mnad till berörd verksamhet", sĂ€ger tillförordnade kommundirektör Anna Lindh Wikblad.

Foto: Arkiv

LuleÄ kommun2019-10-15 14:43

Orsakerna till att Niklas Nordström avgick som kommunalrĂ„d handlar inte bara om ”akut stress” och nĂ€that. I bakgrunden finns Ă€ven uppgifter om ett personalĂ€rende rörande en person i en verksamhet med koppling till kommunen, som varit i beroendestĂ€llning till Nordström.

Informationen nÄdde dÄvarande kommundirektör Mikael Lekfalk för tre veckor sedan och hans minnesanteckning togs dÀrefter över av tillförordnade kommundirektör Anna Lindh Wikblad.

– Jag fick informationen förra söndagen, den 6 oktober, sĂ€ger hon.  

Men uppgifterna utreds inte vidare av LuleÄ kommun.

– Ärendet rör inte en anstĂ€lld inom LuleĂ„ kommun. Informationen Ă€r dĂ€rför överlĂ€mnad till berörd verksamhet.

NĂ€r skedde det?

– I onsdags.  

Har du sjÀlv varit i kontakt med den anstÀllde som Àrendet rör?

– Ja. Men jag vill inte kommentera mer kring det. Det handlar om en integritetsfrĂ„ga. Och dĂ„ personen inte Ă€r anstĂ€lld av LuleĂ„ kommun, Ă€r egentligen uppgifterna pĂ„ villovĂ€gar hos mig.   

Samarbetar ni med den berörda arbetsgivaren?

– Vi kan alltid samarbeta och bistĂ„ med rĂ„dgivning efter vĂ„r förmĂ„ga.  

Hur ser du generellt pĂ„ att personal, med koppling till LuleĂ„ kommun, kan uppleva sig utsatta i relation till de högsta förtroendevalda politikerna?

– Jag tar alltid den hĂ€r typen av signaler pĂ„ stort allvar. 

Den personalansvarige inom den berörda verksamheten bekrĂ€ftar att det finns ett pĂ„gĂ„ende personalĂ€rende. 

– Men oavsett vad det handlar om, Ă€r alla vĂ„ra personalĂ€renden konfidentiella. Jag kan inte kommentera detta utĂ„t. 

Han har varit i kontakt med medarbetaren.

– Tillsammans lĂ€gger vi upp en handlingsplan, ser vilken typ av utredning som ska göras – om detta mĂ„ste ske. Det hĂ€r Ă€r svĂ„ra och kĂ€nsliga Ă€renden och jag mĂ„ste hantera dem rĂ€tt. Det handlar om att bygga tillit och förtroende.    

Beroende pÄ vad som framgÄr av utredningen kan dÀrefter arbetsgivaren vidta fler ÄtgÀrder.

–Vi kan behöva ta in extern hjĂ€lp, exempelvis en HR-expert. Detta ska skötas sĂ„ professionellt som vi bara kan.

Hur pÄverkas er verksamhet?

– Det Ă€r inte svĂ„rt att upprĂ€tthĂ„lla verksamheten, men det Ă€r klart att detta Ă€r allvarligt, sĂ€ger den nĂ€rmaste chefen till personen inom den verksamhet med koppling till LuleĂ„ kommun, som personalĂ€rendet rör.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!