Oron över den ökande mängden plastpartiklar i haven är stor. Därför har den amerikanska kongressen och Vita huset enats om ett förbud mot att använda mikrometersmå plastkulor i kosmetiska produkter som tandkräm och rakgel, skriver Ny Teknik.

Åtta kilo kläder per person hamnar i soporna

Vi svenskar slänger i medeltal åtta kilo kläder per person i soporna varje år. Naturvårdsverket vill halvera den siffran och under 2016 ska man komma med förslag på hur återanvändningen av gamla plagg kan öka. Främst handlar det om att göra insamling och återvinning enklare, uppger SVT.

Konsumenternas rättigheter mot företag ökar

I samband med årsskiftet får Allmänna reklamationsnämnden, ARN, nya riktlinjer som förbättrar för konsumenterna. Bland annat ska nämnden pröva fler typer av fall som till exempel värmepumpar och lotterier och värdegränsen för elektronik och resande sänks. Dessutom blir företag som inte godtar en reklamation skyldigt att informera och lämna kontaktuppgifter till ARN, skriver Dagens Juridik.

Missnöjda resenärer ersätts med hundra kronor

Två kvinnor i Jönköping var missnöjda över paketresan till Reykjavik – hotellrummet var för litet och informationen om stadens kollektivtrafik dålig. Dessutom hade resebyrån lovat gångavstånd från hotellet till ett evenemang, men i stället tog det en timme att gå och det blev därför taxi hem. Allmänna reklamationsnämnden har nu beslutat att resebyrån ska ersätta taxiresan på 100 kronor – men inte mer. Det framgick aldrig att övriga saker som de klagat på skulle ingå i resan, skriver Jönköpings-Posten. /Testfakta