USA:s tidigare president John F Kennedy var mannen som 1961 bildade USA:s fredskår, som sedan dess skickat över 200 000 frivilliga amerikaner världen runt.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker hoppas nu på samma sak för EU:s solidaritetskår, som lanserad i höstas för att slå en hel rad flugor i en och samma smäll.

Tanken är att europeiska ungdomar mellan 18 och 30 år ska fördelas ut på volontärjobb över hela kontinenten. Det ska minska ungdomsarbetslösheten, stärka samhörigheten - och dessutom göra nytta, inte minst för att till exempel hjälpa strandade flyktingar och folk som drabbats av naturens nycker.

För mig har det här alltid varit själva kärnan i vad EU handlar om. Det är inte fördrag eller industriella eller ekonomiska intressen som binder oss samman, utan våra värderingar. Och de som arbetar som volontärer lever varje dag i europeiska värderingar, sade Juncker när solidaritetskåren lanserades i december.

Stort intresse

Intresset har varit stort. Trots att det ännu inte finns något färdigt lagförslag om exakt hur kåren ska organiseras, fungera och betalas har över 20 000 unga européer redan anmält sitt intresse via en ny webbportal.

Det är bra att ungdomar i Europa får möjlighet till volontärarbete. Det som kommissionen har presenterat understryker ju också hur hårt finanskrisen har slagit mot delar av Europa och att det faktiskt finns ett behov av solidaritetsarbete, att bygga nödbostäder, hjälpa till när flyktingar kommer, miljöarbete, konstaterar utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) som tillsammans med sina kollegor från övriga EU diskuterade kåren vid ett möte i Bryssel på fredagen.

Start i sommar?

Redan i sommar ska de första frivilliga kunna lotsas ut till allehanda organisationer. Kostnadsmässigt ska allt kunna göras med pengar som redan finns i EU-systemet.

Det som dras igång nu bygger ju på det som redan finns i Erasmus+. Sen får vi se hur kommissionens förslag kommer att se ut i maj. Sverige har ju varit pådrivande för att det här ska bygga på kostnadseffektivitet, att vi inte bara lägger på ytterligare insatser utan att vi bygger om och förbättrar det vi har, säger Gustav Fridolin.