I januari i år avbröts sökinsatsen i Indiska oceanen efter det försvunna flygplanet. Området hade av experter – utifrån satellitbilder, var planet försvann och bränslemängd – pekats ut som det mest troliga för att hitta planet.

Men inte ett spår av flygplanet hittades i det enorma sökområdet. Däremot har delar av flygplanet flutit upp på andra ställen, bland annat på ön Réunion, där en sorts vingklaff, en flaperon, flöt i land.

I den nya rapporten har en riktig flaperon från en Boeing 777 klippts upp för att likna vrakdelen och sedan placerats utanför Tasmanien för att testa hur den rört sig beroende på strömmar och vindar.

Nu framstår det som helt rimligt att MH370:s flaperon flöt upp på Réunion, säger forskaren David Griffon vid Australiens forskningsorgan CSIRO.

Med hjälp av datan från testerna har nya analyser gjorts på var MH370 kan tänkas ligga, utifrån var vrakdelar hittats och var de inte dykt upp. Forskarna tror utifrån dem att planet störtat norr om sökområdet.

VI kan inte vara helt säkra, men där är var alla bevis pekar, och det här nya arbetet gör att vi är mer säkra på våra resultat, säger han.

Resultaten har lämnats över till Malaysia, som leder utredningen om det försvunna planet.