Tillgänglighet och trafik i årets medborgarlöften

ARVIDSJAUR Tillgänglighet och trafik. Det blev huvudrubrikerna när medborgarlöften för 2016 skrev under. ”Det är lite enklare och mer fokus på tillgänglighet i år”, säger Kenneth Vikström, chef för lokalpolisområde för Piteå Älvdal.

Ungefär 250 personer deltog i årets enkätundersökning, och utifrån dessa har arbetsgruppen valt att ta med de av medborgarna två mest prioriterade områdena: tillgänglighet och trafik.

– Även om det bara var 250 som svarade så känns det ändå som om det speglar samhället, och det är samma problem som återkommer, säger Maria Lestander, områdespolis i Arvidsjaur.

När polis och kommun möttes på onsdagen för att signera nya medborgarlöften diskuterades också resultatet av 2015.

– Vi har i stort sett uppfyllt de löftena. Det är fortfarande många som klagar på buskörningar, så nu ska vi prova bearbeta det på två olika punkter. Vi behöver göra på ett annat sätt för att nå ut ännu mer. Buskörning statistiskt så är det en stor förändring när det gäller inkomna anmälningar, så det är något vi jobbar med, säger Lestander.

Det är också anledningen till att medborgarlöftet för 2016 har fokus på just ökad tillgänglighet samt att jobba brottsförebyggande mot buskörning. Just tillgänglighet och trafik hör också samman.

– De sitter ju ihop. Man upplever säkert mer att vi är tillgängliga om man ser oss ute i trafiken, säger Vikström.

För att uppnå målen så ska samverkan mellan polis och kommun bli ännu starkare.

– Det är viktigt att vi nu verkligen gör det här tillsammans, att vi syns tillsammans och ordnar saker ihop. Även med Räddningstjänsten, säger Lotta Åman, kommunalråd. Kristina Grubbström, hälsa- och trygghetsrådet, är en av dem som suttit med i arbetsgruppen för att få fram löftena.

– Kopplingen mellan kommun och polis känns tydligare den här gången, säger hon.

Polisen har precis genomgått en stor förändring inom organisationen, och fler står för dörren, men den har också givit tydligt direktiv gällande kommunikationen.

– En tydlig röd tråd i den nya organisationen är att vi ska komma närmare medborgarna, och den röda tråden är en spännande del för oss att ta hand om. Det är inte bara en utmaning, utan också ett jättestort ansvar, Kenneth Lundqvist, kommunpolis Piteå Älvdal.

Dialogen mellan kommun och polis är också viktig, i synnerhet när det gäller trafiken.

– En del trafikproblem kan enkelt åtgärdas genom att byggas bort, eller bara något så enkelt som att flytta en skylt. Ibland är det allt som behövs, säger Vikström.

Malin Johansson NN

malin.johansson@nyheterinorr.se

0960-472 70

 
 
  • Mest lästa artiklarna