PT har tidigare redogjort för Kraftö vinds planer att bygga 25 verk i Blåsmark. Förra året såldes dock projektet till samarbetspartnern schweiziska Alpiq och det råder nu också tvivel kring att bolaget fullföljer sina planer på en park i Arvidsjaur med högst 17 verk på Brattberget nära Järvträsk.
Ansträngt bolag
Bolaget är tveksamt på grund av det ljumma intresset från Arvidsjaur kommun (se artikel intill) och det har spätts på efter den kritik miljö och hälsoskyddsinspektör Åsa Andersson riktar i ett yttrande som behandlas vid bygg och hälsoskyddsnämndens möte 21 maj.
Det handlar om att verken hamnar för nära skyddsvärda fågelarter, och det finns också som PT skrev 16 maj, synpunkter på att delar av vindkraftsparken kommer att vara synlig emot Gallejaur och det menar Andersson, "påverkar upplevelsen i området".
Till bilden kring vindkraftsetableringen hör också att Kraftö vind är ett ekonomiskt ansträngt bolag vilket revisorerna Grant Thornton påpekar i revisionsberättelsen för räkenskapsåret 2013.
Revisorerna tvivlar
I den skriver revisorerna bland annat: " den osäkerhet som finns kring bolagets fortsatta finansiering innebär att vi bedömer att det finns en väsentlig osäkerhetsfaktor som kan leda till betydande tvivel om företagets förmåga att fortsätta sin verksamhet". Bakgrunden till yttrandet är den ekonomiska redovisning som lämnats för 2013.
Då omsatte bolaget 16,8 miljoner kronor där resultatet efter finansiella poster knappast glädjer aktieägarna. Bolaget redovisar nämligen negativt resultat med 11,55 miljoner kronor.Rörelseresultatet uppgår till minus 3,5 miljoner kronor, men förlusten ökar på grund av räntekostnader (1,3 miljoner) och enligt bedömning, nedskrivningar av värden på 7,6 miljoner kronor som enligt uppgift handlar om att en eller flera av Kraftö vinds dotterbolag (vindkraftsparker) redovisat negativa resultat. Kraftö har åtta dotterbolag runt om i Sverige.
Minskat kapital
Resultatet för 2013 gör att det egna kapitalet i moderbolaget minskat från 24,8 miljoner kronor till 13,6 miljoner kronor och noterbart är också att kortfristiga skulder på 19 miljoner kronor överstiger omsättningstillgångarna som är 12,2 miljoner kronor. Soliditeten har också sjunkit från 37,3 procent 2012 till 23,1 procent 2013. 2009 var bolagets soliditet 72,6 procent och 53,4 procent 2011.
Vid kontakt med Kraftös vd Anders Barne begär han skriftliga frågor kring bokslutet vilket PT sänt, han har dock valt att inte svara.