Från Arvidsjaur till Kilimanjaro. Före jul var rullstolsburne äventyraren Aron Anderson på plats i Arvidsjaur för att genomgå en utbildning. Under fem dagar drillades han vid Norrbotten regementes vinterenhet.

– Jag tränar på att klara av det kalla klimatet. Det är en fantastisk möjlighet att få gå den här utbildningen, säger han.

Årets Framtidschef

Artikelbild

”Det är en väldigt speciell utbildning och att vara här uppe. Major Gustafsson har berättat mycket om att man aldrig ska bli kall, hur man håller sig varm, men att man samtidigt inte ska bli svettig. Det är väldigt speciellt, säger äventyraren Aron Anderson. Här med Christoffer Haas ute på fältet där det tränas rutiner.

Aron kom i kontakt med Försvarsmakten vid Chefsgalan i mars, där Carl-Johan Olofsson från Arvidsjaur utsågs till årets Framtidschef.

– Jag föreläste på Chefsgalan och det var många från Försvarsmakten där som jag då talade med. Så det var där vi kom i kontakt, säger han. För Försvarsmaktens del var det inte heller mycket att fundera på.

– Han gör så mycket för att samla in pengar till Barncancerfonden och det är ju något som hela Försvarsmakten ställer sig bakom och vill hjälpa till med", säger Tony Gustafsson vid

Canceropererad

Artikelbild

Äventyraren Christoffer Haas, major och chef för utbildningsavdelningen vid försvarsmaktens vinterenhet Tony Gustafsson, filmaren Peter Mattsson och äventyraren Aron Anderson. Peter har tidigare gjort lumpen i Arvids­jaur. ”Det är roligt att komma tillbaka”, säger han.

Försvarsmaktens vinterenhet i Arvidsjaur, som också varit med under utbildningen.

När Aron var nio år opererades han för cancer, och därefter hamnade han i rullstol. Men något stillasittande liv har han inte. Och äventyren har samlat in stora summor pengar till Barncancerfonden. Vid 27 års ålder har han bland annat deltagit i fyra Paralympics, åkt Vasaloppet, simmat över Ålands hav, cyklat till Paris och som första person någonsin i rullstol bestigit Kebnekaise. I februari blir han dessutom ny programledare för Lilla Sportspegeln. Men det slutar inte där.

Artikelbild

Christoffer Haas och Aron Anderson ute i spåret.

– Kommande äventyr är Afrikas högsta berg Kilimanjaro i januari. Sedan kommer ett stort projekt i slutet av nästa år, men det är hemligt än så länge, säger han.

Tidigare äventyr

Artikelbild

”Det är ett fantastiskt privilegium att få lära av Tony som gjort och kan så mycket. Och att de här är ledande inom forskning kring kyla ner på detaljnivå. Det är otroligt värdefull kunskap”, säger Aron Anderson.

Med på utbildningen är också Arons kompis Christoffer Haas, som varit med vid några tidigare äventyr, och att samtidigt samla in pengar till Barncancerfonden ser han som ett stort plus.

– Min systerson som är sju år har leukemi, och det är klart att det känns extra bra att göra saker när man vet att familjen ser vad vi gör för att samla in pengar, som att åka Vasaloppet och gå upp på Trolltungan i Norge.

Artikelbild

Bandvagn ut till övningsplatsen. På frågan om Aron varit i Arvidsjaur tidigare svarar han: ”Pappa säger att jag har varit här när jag var kring fem år. Han bodde här uppe och var med och byggde upp regementet på 80-talet.”

Utbildningen i Arvidsjaur handlar också för Christoffers del mycket om Aron.

– I början av utbildningen handlade det mycket om överlevnad, i slutet var det främst att få in rutiner, säger Christoffer, och Aron håller med.

Artikelbild

Äventyrare Christoffer Haas och major Tony Gustafsson. ”Vi har haft civilaktörer tidigare men inte någon som gjort vad Aron gjort. Det är ju fantastiskt roligt att kunna hjälpa till. Vi har en unik utbildningsplats med unika kompetenser, säger Gustafsson.

– Det är ju egentligen småsaker som är mest viktigt att få ordning på, sådant som blir väldigt stora efter 40 dagar. Hur man undviker skavsår till exempel. Eller att gå på toa när det är kallt, snöigt och blåsigt. Och mörkt. Hur görs det så smidigt som möjligt?

Europas högsta berg

Artikelbild

| Uppe på Kebnekaise! Genom att använda kryckor och stödja lite på benen lyckade Aron Anderson 2013, som första person i rullstol, ta sig upp på Sveriges högsta berg. Notera ishackan som han håller fast sig i för att inte rulla iväg.

Aron har idrottat hela livet, men hösten 2012 skadade han höften när han deltog i Paralympics i London. Det ledde till operation och friidrotten fick läggas på hyllan.

– Sedan var det en kompis som utmanade mig att bestiga Kebnekaise, och att cykla från Sverige till Paris på sju dagar. Så då tänkte jag att ja, varför inte?

Artikelbild

| Aron nådde tidigare i år målet att sitta längst ut på Norges vackra plats Trolltunga.

Sagt och gjort. Den 19 juli 2013, efter att ha armcyklat 120 mil, var Aron framme i Paris. Knappt två veckor senare nådde Aron Sveriges högsta topp. Och sedan har det fortsatt. Att vistas och verka i kyla under en längre tid är han dock inte helt van vid.

– Jag var upp på Elbrus, Europas högsta berg. Där var det minus 15 någon natt. Sedan så förstås, Åland var också ganska kallt. Att vara 13 timmar i 14 gradigt vatten. Men det var en läcker känsla när man kom i mål.

Artikelbild

| Aron Andersson när han åkte Vasaloppet 2015.

Simningen till Åland var en av de tuffare utmaningar han tagit sig an. Efter att ha simmat i 10 timmar blev det en kamp i det mentala. Aron har en fråga han ställer sig själv när det börjar gå tungt: Om mitt liv hänger på det, skulle jag då kunna simma en kilometer till?

– Mitt svar varje gång var: Ja. Jag skulle nog klara till och med två kilometer.