Politikerna nobbar förslag om drogtester

En medborgare i Arvidsjaur föreslår att kommunen bör införa drogtester i sina verksamheter. Förslaget nobbades av kommunstyrelsen på tisdagen.

Arvidsjaurs kommun nobbar drogtester. "Vi har en drogpolicy där var och en har en skyldighet att anmäla om man misstänker att kollegor använder droger", säger Leif Andersson (C).

Arvidsjaurs kommun nobbar drogtester. "Vi har en drogpolicy där var och en har en skyldighet att anmäla om man misstänker att kollegor använder droger", säger Leif Andersson (C).

Foto: Christoffer Markström

Arvidsjaur2019-11-12 12:16

Skellefteå kommun har fattat beslut om att införa slumpvisa alkohol- och drogtester med start i maj 2020. Syftet är att få till trygga och säkra miljöer för medarbetare och kommuninvånare. I ett medborgarförslag till Arvidsjaurs kommun önskar en invånare att det införs drogtester på alla kommunala arbetsplatser inom kommunen.

– Jag vet att det förekommer droger, hasch bland annat, i kommunens verksamheter. Utför drogtester på alla arbetsplatser. Det görs i andra kommuner och på andra arbetsplatser, skriver förslagsförfattaren.

Kommunstyrelsen valde att gå på arbetsutskottets linje och avslå förslaget på tisdagens kommunstyrelsesammanträde.

– Det skulle innebära ganska stora kostnader som vi i nuläget inte har. Vi har en drogpolicy där var och en har en skyldighet att anmäla om man misstänker att kollegor använder droger, säger Leif Andersson (C), som både sitter i kommunstyrelsen och i arbetsutskottet.

– Vi diskuterade däremot om vi bör ta tag i att utbilda chefer på att bli bättre på att se tecken på drogmissbruk, men det var inget vi beslutade om, fortsätter han.

Enligt tjänstemännen har Arvidsjaurs kommun inte heller något kvalitetssäkert IT-verktyg för urval av testpersoner. Kommunen har i dag 772 anställda. HR-enheten och företagshälsovården är eniga om att förslaget inte kommer att vara ett mer effektivt sätt att arbeta drogförebyggande än det arbetssätt kommunen redan har.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!