120 kom till byns knytkalas

GLOMMERSTRÄSK Knytkalas på nyårsdagen blev succé. Arrangemanget lockade 120 personer till Margaretasalen i Glommersträsk. "Vi bara skrattade. Särskilt när vi insåg att borden och stolarna inte räckte till alla och jag tror det finns kring 80 platser där", säger Mats Klockljung, en av dem som varit med och arrangerat.

Det framgångsrika integrationsarbetet i Glommersträsk börjar sprida sig utanför byns 50-skyltar, och det är inte svårt att förstå varför. Engagerade bybor har sedan Migrationsverket började placera familjer i byn engagerat sig för att det ska bli så bra som möjligt. Byn har egen svenskundervisning och det anordnas olika aktiviteter för att de asylsökande ska lära känna såväl varandra som de lokala byborna. På nyårsdagen var det dags igen.

– Vi funderade på hur vi skulle kunna göra lite festligt kring storhelgerna. Det här året är ju symboliskt för många, de får veta om de får stanna eller inte, säger Mats Klockljung.

Byns integrationsgrupp ville göra en bra start på året och kände att knytis på nyårsdagen var värt att testa. Det lagades mat och bakades för 150 personer, vilket var en väl tilltagen siffra. Cirka 120 personer kom, vilket motsvarar nästan halva befolkningen i byn.

– Men det kom även folk från Arvidsjaur och Piteå, och lokala bybor förstås. Det knöts band mellan familjerna så bara ett par dagar efter vet jag att några var och hälsade på hos några glommersbor, och det var ju just en del av tanken. Allt var jättekul och vi tänker väl göra det här till en tradition. Nu är det här första året vi har den här situationen, men vi tror väl vi kan räkna med att det fortsätter. Det har fungerat så himla bra så vi tror att det blir permanent att Migrationsverket placerar familjer här, vi hoppas på det.

 
 
  • Mest lästa artiklarna