Basgången hördes långan väg. Bom, do-dom, do-dom, do-dom. Minne om barndomens somrar, barfota i högt gräs på spelmansstämman i Mellanström, även om undertecknad inte var påtänkt på den tiden när de här lirarna startade sina band i Arjeplog. Somliga har inte rört instrumenten sedan 60- och 70-talet, andra har spelat hela livet. De var i alla fall förvånansvärt synkade för att bara ha hunnit repat ett par gånger.

– Vi har spelat med varandra två gånger senaste månaderna, undra hur många gånger per år det blir om man slår ut det på alla år som vi inte spelat med varandra, skrattade Gunnar Westergren från The Flees mellan två låtar.

Han är pitebo sedan länge, men var enligt utsago sig på pricken lik.

Artikelbild

Publik. Det var tätt bland publiken på torget i Arjeplog på lördagen.

– Han har inte förändrats mycket på alla dessa år, säger Alf Sundström som imponerades av deras musik.

Men det var ingen högsommarvärme det bjöds på den här lördagen mitt i juli. Några tappra, optimistiska själar dök upp i shorts men fick vända hemåt för att byta om när vinden friskade på från Sälla. 13 grader, men tack och lov inget regn. Det ska nog ändå ha varit nog så kämpigt på strömrodden som gick Kyrkholmen runt. Motvind hela vägen till Hornavanskolan, medvind tillbaka till kyrkan där målgången var. Snabbast på upploppet blev tvillingbröderna Stålnacke, Oskar och Martin, med det passande namnet Team Steelneck.

Och passande, precis bredvid vattnet i Mimmikåtan, höll Marianne Hofman och Erland Segerstedt sin release av deras rykande färska bok En skvätt om Arjeplog. Om vattnets betydelse för Arjeplog som ort och människorna som bor där.

– Det känns så roligt! Hur många idéer stannar vid att man säger ”Men skulle vi inte ha…?” Vi gjorde det, sa Hofman.

Artikelbild

Tillbaka. Ola Fjellström stod på scenen igen med sitt Four Sames efter 50 år. Här med Tyronne Stenlund.

Strax utanför kåtan pågick en fisketävling för barn som Sinja Sadelius vann med en gäddrackare som varit glupsk för sista gången. I vimlet syntes också en riktig världsmästare, nämligen flerfaldigt medaljerade armbryterskan Pirjo Laituri som hade med sig brytbordet och kom med tips till de som vågade sig fram och provbryta.

Arjeplogsdagarna har pågått sedan i torsdags, och avslutas på söndagen med ett par historiska vandringar med Carl-Oscar Lundström och Maria Söderberg, och slutligen en toppvandring upp på Välbmabuouda på kvällskvisten.