Natten mot tisdagen blev Inge Rankvist och alla andra i området kring Örnvik utan ström. I och för sig inget ovanligt, men strömavbrotten har sällan varit långvariga.

Men nu blev det en lång prövning. Först på torsdagsmorgonen kunde Inge och hans gäster samt fritidshusägare i området slå på lyset. Då hade Vattenfall ordnat med ett mobilt elverk.

– Vattenledningen och toaletten till servicehuset har frusit sönder. Gäster som jag hade har åkt hem. Gäster som skulle komma har jag fått avboka. Folk drar när inget fungerar, säger Inge Rankvist.

Nyheter i Norr når Inge Rankvist på mobiltelefonen på torsdagseftermiddagen.

– Gissa var jag är, säger han och fortsätter:

– Jag ligger under servicehuset och försöker få igång vattenledningen. Det kommer nya gäster i morgon och då måste allt fungera.

Kjell Lundqvist från Byske har fritidshus i Örnvik. Han har varit i stugan och eldat med gasol för att rädda det som räddas kan.

– Det är inget tryck i vattenledningen. Jag vet inte hur mycket som frusit sönder, säger han.

Inge Rankvist berättar att det gått åt många stearinljus under dagarna utan el.

– Det har varit riktigt romantiskt, synd att man inte haft någon att svärma med, säger han och försöker se något ljus i mörkret.

Roger Lindmark på Vattenfall förklarar orsaken till det långa elavbrottet.

–Vi har inte kunnat flyga med helkopter och söka fel på grund av faran för isbark. Vi har gått och kört skoter för att hitta felet. Ett fel vi funnit är ett brott på en del av ledningen.

Vattenfalls resurser har använts för att lokalisera felet och försöka få el till abonnenterna.

– Därefter kommer vi att göra en undersökning för att se vad beror på, säger Roger Lindmark som tror och hoppas att alla ska ha tillbaks strömmen under torsdagskvällen.