Mellan 800 000 och 900 000 svenska abonnenter har blivit av med kanaler som Discovery, Kanal 5, Kanal 9, Kanal 11 och Eurosport. Avtalet mellan norska Telenor, som äger distributörerna Bredbandsbolaget och Canal Digital, och Discovery Networks löpte ut vid midnatt utan att företagen kommit överens om ett nytt.

– Att de inte tillåtit oss att fortsätta sända deras kanaler till våra kunder efter den första februari innebär att det nu är kunderna som drabbas. Vi kan omöjligt gå med på Discoverys oproportionerliga krav som inte bara skulle leda till allt för stora prisökningar för Bredbandsbolagets kunder, utan även att de tvingas betala för ytterligare kanaler de inte får välja själva, säger Jonas Jegerborn, chef för Bredbandsbolaget i ett pressmeddelande.

Åtgärden har föregåtts av månaders förhandlingar utan framgång. Discovery Networks har tidigare varit i konflikt med två andra svenska tv-operatörer i december 2014 och april 2015, som även då resulterade i att svenska tv-kunder gick miste om Discoverys tv-kanaler under en kort period.

– Detta är en förhandlingstaktik som vi aldrig tidigare stött på. Varken från SBS, som ägde kanalerna innan de köptes av amerikanska Discovery, eller någon annan rättighetshavare. Det är dock inte första gången som Discovery använder taktiken och tyvärr är det nu tredje och fjärde gången på kort tid som svenska TV-tittare förlorar Discoverys kanaler. Vi hoppas och tror dock att vi snart kan få Discovery att komma tillbaka till våra kunder, säger John Nordin, vd på Canal Digital Sverige.

På Discovery skyller man nedsläckningen på Telenor.

– Telenor meddelade oss på söndagskvällen att de inte vill förhandla. Trots att vi länge suttit i förhandlingar har de inte kommit med något bud på två veckor, säger Discovery Networks presschef Dan Panas till TT.

Eftersom Viasat har ett avtal med Telenor för att sända Kanal 5 och Kanal 5 HD från Discovery Networks blir deras kunder utan kanalen så länge konflikten pågår.

"Det är olyckligt att du som Viasat-kund har drabbats av den här konflikten och vi beklagar att du tills vidare inte kan titta på Kanal 5 eller Kanal 5 HD", skriver Viasat till sina kunder.