Inför senaste sammanträdet för miljö-, -bygg och räddningsnämnden i Arjeplog skrev Jonsson i sin verksamhetsrapport om problemet med rekrytering av ny personal. I kallelsen står att det kommer att blir stora problem redan under januari månad att ha tillräcklig med personal i beredskapsgrupperna. Januari är här och personal saknas fortfarande.

– Vi ska vara 24 men i dag är vi 20, säger han.

I dag löses det med pusslande av scheman och att personalen kan få gå dubbla jourer.

– Den personal vi har är ju lojal och bra så vi kan pussla ihop det, men det går inte hur länge som helst. Den här tidpunkten på året går det bra.

Svårt helger

Det är svårare vissa helger och så när det närmar sig semestertider så blir det knepigt, säger Jonsson.

På grund av att folk har slutat har bemanningen varit för låg sedan tidigt i höstas.

– Folk slutar för att de jobbat länge, eller får förändringar i jobbet så man måste pendla någonstans och då fungerar inte det här med ha jour överhuvudtaget. Det är egentligen det som är det stora problemet. Det är för lite folk som jobbar på orten.

Den som arbetar inom Räddningstjänsten har fem minuter på sig att ta sig från arbetet till stationen. Det innebär att man behöver en arbetsplats där man med medgivande från sin arbetsgivare kan släppa allt när larmet går.

– Man eller kvinna som är fullt frisk med bilkörkort och har ett intresse för att ställa upp för samhället och hjälpa andra människor får gärna kontakta mig.