Jutiskalendern ges ut för nionde året i rad. Knappast trodde Lars Westerlund och hans vänner i Jutis byaförening att kalendern med lättklädda gubbar från byn skulle bli en succé.

Jutis byaförening gav ut kalendern i hopp om att kunna dra in pengar för att finansiera driften av byastugan. Och det har gått så pass bra att föreningen också skänker pengar till cancerforskningen. Årets överskott ska gå till Barncancerfonden.

-Hitintills har föreningen skänkt 177 000 kronor till forskningen och vi hoppas komma upp till sammanlagt över 200 000 i år, säger Lars Westerlund som svarar för de flesta av fotografierna i kalendern.

Artikelbild

| Det är mycket planering och fotografering varje månad för kalendern. Fredrik Westerlund och fotografen Lars Westerlund vill att bilderna ska spegla personligheter och personernas intressen och liv.

I den nya upplagan svarar han för 10 av månadsbilderna och Veronica Marklund för två.

Jutiskalendern har blivit större än bara en kalender. Den sätter Jutis på kartan och releasefesten har blivit årets stora högtid då hela byn samlas, från de äldsta till de yngsta.Fredrik Westerlund och Lars Westerlund berättar om alla föreberedelser för fotograferingar och tankar kring bilder – och hemlighetsmakeriet.

-Vi vill ju att allt ska vara så hemligt som möjligt, ibland vet inte ens syskon om att deras bror eller syster medverkar. När kalendern presenteras är det egentligen bara några som vet vilka som kommer att finnas på bilderna, säger Fredrik Westerlund.

I tidigare upplagor har sådana lokala kändisar som förre kommunalrådet Per-Gunnar Sundström, politikern och företagaren Alf Sundström samt distriktsläkaren Bo Henricson medverkat. I årets upplaga, som aprilpar, syns kommunalrådet Britta Flinkfeldt Jansson och maken Stephan.

Artikelbild

| September månads par är Joanna Löfbom och Johan Bissmark.

-Den här typen av förfrågningar som går till välgörande ändamål säger man inte nej till, fast visst känns det pirrigt, men om jag vågar och jag står för vem jag är, kanske också andra vågar, säger Britta Flinkfeldt Jansson.