Hon tar över Camp Polcirkeln

ARJEPLOG ”Jag är less” och ”Jag har inget att göra”. Punkt slut.

Det är den korta versionen av varför Terje Johansen överlåter sitt livsverk, Camp Polcirkeln, och varför Linda Sandlund tar över.

Här följer den något längre versionen:

Terje Johansen byggde upp campinganläggningen med affär, verkstad och husvagnsparkering vid Polcirkeln, vid Silvervägen, mellan sjöarna Vuoggtjålme och Sädvajaure. Den invigdes 1991. Dessförinnan hade Terje skött husvagnsparkeringarna på olika platser längs Silvervägen.

”På den vägen är det”

Camp Polcirkeln drev han tillsammans med hustrun Pia, som dock gick bort för elva år sedan. Då hoppade Linda Sandlund in som affärsbiträde. Linda kände familjen Johansen och Lindas familj hade fritidshus i närheten.

– Och på den vägen är det, säger Linda som nu ser fram emot att ta över verksamheten som hon lärt känna under de elva åren som anställd.

– Jag har sett fram emot det här och tror att det blir kul att driva eget, säger hon.

Svårt ersätta Terje

Det officiella ägar­bytet sker vid årsskiftet. Linda Sandlund berättar att hon tänker driva anläggningen i uppkörda spår. Däremot kommer det inte att bli ett renodlat familjeföretag. Hon ska anställa en verkstadskunnig. För att driva Camp Polcirkeln utan verkstad är helt otänkbart.

Men att ersätta Terje Johansen i verkstaden är inte det lättaste. Han som reparerat allt från lastbilar och snöskotrar till glasögon, barnkälkar och hörapparater.

Under åren som gått har mycket förändrats. Terje Johansen summerar:

– Kaggfiskarna, de som åkte till fjällen och fiskade från tidiga morgon till sena kvällen, för att få med sig så mycket fisk hem, som möjligt, är ett släkte som har dött ut. Nu är det mer familjer som gör utflykter. Säsongerna har blivit längre, nu är det nästan aldrig helt folktomt i husvagnarna.

233 husvagnsplatser ingår i Camp Polcirkeln och platserna är uthyrda. Kölistan är lång.

Sällan ledigt

Såväl Terje som Linda konstaterar att de som en gång fått en plats blir kvar. Det är i stort sett bara vid dödsfall och skilsmässor som det uppstår lediga platser.

Terje Johansson var 37 år när han startade. Linda Sandlund är 36 när hon nu tar över. Och hon vet vad hon gör. Hon skaffar sig ett jobb, lika säkert som vilket annat som helst. Hon hoppas bara att tele- och datakommunikationen ska fungera. Det är A och O. Att norska kronan försvagats gentemot den svenska tror hon är en tillfällighet.

 
 
  • Mest lästa artiklarna