Det är Barcelona som toppar listan över storstäderna som norrbottningarna vill besöka innan de dör. Det svarar drygt 3 av 10 i Vings resepanel där 459 boende i Norrbottens län svarat på frågor om cityresor. I en storstad finns det alltid något att se eller göra. Vill man inte gå på museum eller på marknader så kan man sätta sig på en bänk och känna in stadens puls. Varje stad har sin charm.

– Barcelona och New York toppar ofta våra listor över populära storstäder. Barcelona med sin korta flygresa har mycket att erbjuda. Det som lockar till Barcelona är att man kan kombinera storstadspuls med strandliv, säger Magdalena Öhrn, informationschef på Ving.

Nästan hälften, 47 procent, av norrbottningarna tycker att en spännande mat- och dryckeskultur är viktigt när man besöker en storstad. Drygt 34 procent tycker att det ska vara prisvärt att leva och shoppa, medan lika många tycker att kända sevärdheter är viktigt i en storstad.

På frågan ”hur upplever man en stad bäst?” svarar nästan alla, 95 procent, att de helst gör det till fots. Även att åka sightseeingbuss är ett trevligt sätt att ta sig runt på, det tycker 47 procent av paneldeltagarna.