Nu när kylan har sitt grepp om landet är det mysigt att elda i kamin, öppen spis och kakelugn. Eldstäder skapar trivsel och värme men kan också vara en brandfara.

Ljusbränder är överrepresenterade under december, men om man tittar på det totala antalet villabränder som rapporterats in till Folksam under åren 2014-2015 så var bränder i eldstäder nästan dubbelt så vanliga. Januari är en av de månader som toppar statistiken när det gäller bränder orsakade av eldstäder.

– När kylan slår till så eldar villaägarna oftare och kraftigare och då ökar förstås brandrisken. Vi vill därför påminna om att elda med förnuft i kamin, öppen spis och kakelugn, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare på Folksam.

Enkla råd

Folksam försäkrar cirka 415 000 villor/radhus/kedjehus och brandstatistiken för åren 2014-2015 talar sitt tydliga språk – det gäller att hantera eldstaden med kunskap. Genom att följa några enkla råd kan man undvika brandrisk.

– Två av mina viktigaste råd är att vara uppmärksam på att glödrester kan finnas kvar i askan i flera dygn och att inte elda med mer än tre kilo ved per timme, säger Erik Arvidsson.