Årets regionala UF-mässa är avslutad. Överst på prispallen står Företagsevent Norr UF, Luleå gymnasieskola. Nu väntar SM i Ung företagsamhet och eleverna har inga problem att ladda om.

– Vi har jobbat för det här ända från början. Vi åker inte dit för att se vad det är utan för att vinna, säger My Gabrielsson.

Det var 14 deltävlingar och tre av dem vanns av elever från Pite älvdal: Årets MäSstare: Marie Axelsson, DinAxel UF, Strömbackaskolan, Piteå. Eventhjälp, exempelvis under SM-veckan i Piteå. Årets affärsplan: Straight outta Sápmi, Sandbackaskolan Arvidsjaur. Har skapat en målarbok med samiska motiv och berättelser. Årets hantverk: Kopparlampor UF, Strömbackaskolan, Piteå. Handgjorda lampor av kopparrör.

Sistnämnda vinnare är ett av åtta UF-företag som ingår i SM-laget, som representerar Norrbotten vid SM i Ung företagsamhet 16-17 maj vid Stockholmsmässan.

Den regionala UF-mässan Entreprenörskap på riktigt har under två dagar med start i tisdags fyllt Boden Arena med härlig energi. Över 300 ungdomar i 110 företag har mött kunder och nätverkat med det lokala näringslivet.

– Alla utställare är egentligen vinnare. De har gjort verklighet av en idé, kan paketera och sedan presentera den. Det är kunskaper som alla behöver efter skolan, oavsett om man blir egen företagare eller anställd, säger vikarierade regionchef Jeanette Åsberg

UF-företag startas av gymnasieelever runtom i Norrbotten som en del av deras utbildning. Jurypersoner är näringslivsrepresentanter från länet.