Efter valet 2014 viskades det om en uppstart av Feministiskt initiativ i Älvsbyn – men ingenting hände. Nu siktar Ellen Öberg och Ellen Hällgren på att göra det ordentligt och ta in partiet i kommunen.

– Vi tycker att det är jätteviktigt. Precis som Gudrun säger så är ju FI motpolen till SD, och SD har ju stort stöd i Älvsbyn, säger Ellen Hällgren.

För att väcka så stort intresse som möjligt inför uppstarten av det lokala partiet bjöd tjejerna in partiledaren Gudrun Schyman – som nu passar på att åka på turné i länet.

Artikelbild

| Lokalt. Ellen Hällgren (till vänster) och Ellen Öberg ska starta FI i Älvsbyn. ”Det behövs verkligen”, slår de fast.

Fördomarna mot invandrare och kvinnor i samhället ligger till grund för det brinnande intresset för jämställdhet.

– Man ser ju hur stora fördomar det finns. Det är något jag har lärt mig efter att jag började här på folkhögskolan, det breda spektret och hur viktigt det är att göra en liten skillnad. Jag tror att det handlar om att väcka kunskap, säger Ellen Hällgren.

Schyman pratade om kampen att få upp jämställdhetsfrågor på dagordningen och jämförde Feministiskt initiativ med Miljöpartiet och deras resa in i riksdagen.

– Före deras tid kunde politiker lätt avfärda miljöfrågor. Man använde härskartekniker och kallade människor för trädkramare och liknande. Men så fort partiet fick folkets mandat så tvingade man alla andra partier att läsa på och skaffa sig kunskap.

Artikelbild

| Inte bara lyssna. Publiken fick papper och penna och instruktioner att ­kopiera det Schyman skrev på tavlan.

FI går nu igenom samma process, menar hon.

– Sverige är inget jämställt land. Förhoppningsvis går det att påskynda processen, det tog ju tjugo år för Miljöpartiet, säger Gudrun Schyman.

Artikelbild

| Turnéfixare. Ellen Öberg (till vänster) och Ellen Hällgren är anledningen till att Gudrun Schyman besöker Norrbotten.

Hon pratade även om mäns våld mot kvinnor och kopplingen till det militära.

– Det mest destruktiva uttrycket för den här maktordningen är föreställningen av att manligheten ska vara bärare av en roll att beskydda kvinnor och barn med vapen i hand. En idé om att manlighet också ska bära på våld. Det är en idé som är en bärande del i militarismen men också i nationalismen, säger Gudrun Schyman.

Drygt hundra personer besökte ”homepartyt” på folkhögskolan och Ellen Öberg och Ellen Hällgren är nöjda över uppslutningen.

– Vi har fått många namn på listan också, så nu börjar arbetet med att ro det här i land. Vi tänker ha första mötet så fort som möjligt, säger Ellen Öberg.

Schyman gästade även Arvidsjaur och Piteå under måndagen.