I månadsskiftet februari/mars är det traditionsenlig vinterfestival i Älvsbyn. Årets vinter är dock inte mycket till vinter – vilket har resulterat i att Älvåkraskolan tvingats ställa in bygget av snöskulpturer i lomtjärnsparken.

– Det är ju ingen vinter. Vi kan inte göra kuberna. Jag har ringt kommunen och sagt att det inte blir ingenting, säger Tord Lundberg.

Bildläraren på Älvåkraskolan håller vanligtvis i de frostiga konstverken.

Artikelbild

| Inställt. Det blir inga snöskulpturer i lomtjärnsparken i år. Man kan förstå varför.

– Vi får tyvärr ha vanliga bildlektioner i år. Men jag har tänkt att de ska få jobba med lera och skulptera lite ändå, säger han.

Hela vinterfestivalen ersätts i stället med andra aktiviteter som inte involverar snö. Det betyder att även Pelle Tott-loppet är inställt.

– Där har vi inte fått med oss ÄIF skidor. Sedan är det snöbrist, men det är en annan femma, säger Kjell Tegnelund, kultur- fritidschef på Älvsbyns kommun.

Hade det varit inställt även om det fanns snö?

– Styrelsen i ÄIF har sagt nej, att de inte orkar med det loppet längre. De ängnar sig åt andra lopp i stället, och vi kommer inte att driva det i egen regi.

Pelle Tott blir alltså kvar i Piteå – åtminstone i år.

Maria Lundqvist, marknadsansvarig på Piteå-Tidningen, tror på en fortsättning om även om ÄIF hoppar av.

– I så fall kommer vi att leta en ny aktör att samarbeta med. Pelle Tott-loppet är väldigt populärt och vi tycker att det är ett viktigt arrangemang för barnen. Det är bara att beklaga årets snöbrist, säger hon.

PT har sökt ÄIF skidor.