Rykten om Bowies hälsa har surrat i flera år, och han har kämpat mot cancer i flera månader. I uttalandet på Facebook står att han somnade in fridfullt "omgiven av sin familj efter en heroisk, arton månader lång kamp, mot cancer".

Bowies son, Duncan Jones, skriver på Twitter att han är väldigt ledsen, och lägger ut en bild från sin barndom, där hans far ses bära honom på sina axlar.

"Flaggan i topp"

Kulturjournalisten Ika Johannesson säger att hon är "ledsen och tagen" när TT når henne efter beskedet om David Bowies död.

David Bowie har varit totalt avgörande för utvecklingen av modern populärkultur, med sitt totalt orädda sätt att prova nya saker, sin vilja att experimentera med kläder, med musik och samarbetspartners. Han har aldrig gjort något förväntat någon gång, och att ha klarat det och varit så konsekvent i det i så många år är helt makalöst, fortsätter hon.

Ika Johannesson säger att hon så sent som i fredags "hade en högtidsstund" när hon lyssnade på nya skivan.

Man kan inte annat än att säga att han gick ut med flaggan i topp.

"Enorm förlust"

På sociala medier flödar känslorna på måndagsförmiddagen. En av många som omedelbart gav uttryck för sin sorg var Storbritanniens premiärminister David Cameron. På Twitter skriver han:

"Jag växte upp med att lyssna på och se popgeniet David Bowie. Han var en mästare på förnyelse, och träffade ständigt rätt. En enorm förlust."

Bowie föddes den 8 januari 1947 och är bland annat känd för låtarna "Space Oddity" (1969) och "Let's Dance" (1983). Han har också medverkat i flera filmer.

Bowies senaste liveframträdande var vid en välgörenhetskonsert i New York 2006, enligt BBC.