Redan klockan fem har platserna längst fram i kyrkan blivit tagna av schlagerfantaster. Små som stora fyller bänkarna i väntan på att få resa genom några av Melodifestivalens höjdpunkter. Kvällens arrangemang är ett av Piteå församlings bidrag till reformationsåret som firar att det är 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser i Wittenberg.

– Vi vill lyfta kyrkan och den lutheranska identiteten. Det ska bli en rolig kväll med mycket sång, tro hopp och kärlek, säger Magnus Borg som är kommunikatör för Piteå församling.

Mörkret lägger sig utanför, men inne i kyrkan lyser de dova ljusen. En förväntansfull publik småpratar med varandra. Kyrkklockan ringer och det tystnar i lokalen. Kvällens värd, Sven-Bertil Grahn, hälsar alla välkomna.

Artikelbild

| Anette Jernelöf vid mikrofonen.

– Alla sjunger med, spelar roll hur det låter, säger han och bandet drar igång de första tonerna till Måns Zelmerlöw ”Cara Mia”.

Det är inte bara schlagerhits det bjuds på. Sven-Bertil har även kokat ihop en påhittad berättelse om en Adam Kristensen. Historien är ihopsatt av 621 olika låttitlar som på ett eller annat sätt har medverkat i Melodifestivalen.

– Det kom till mig som en idé och sen föll det bara på plats som pusselbitar. Jag har vänt och vridit på det och det passade så bra tillslut, säger Sven-Bertil Grahn som är kvällens värd och präst i Umeå.

Kvällen fortsätter med klassiker som ”Ring Ring” med Abba och ”Tusen och en natt” med Charlotte Nilsson. Men när Anette Jernelöf tar ton till huvudnumret ”Stad i Ljus” med Tommy Körberg reser sig publiken och ingen verkar hålla tillbaka. Inte ens under tonartshöjningen.