Ett år med Dans i Nord omfattar både deras egna produktioner (främst under hösten), samarbeten med Dansnät Sverige samt några föreställningar som anordnas av Piteå riksteaterförening, där Dans i Nord hjälper till med presentation och marknadsföring.

– Dans i Nords vårprogram ställer både små och stora frågor. Från Akram Khans föreställning som ställer frågan om vad som gör oss till dem vi är till de små frågorna som "Vad finns i burken" och "Vad finns bakom dörren", säger Marie Larsson Sturdy, verksamhetschef och konstnärlig ledare för Dans i Nord.

Hon är imponerad av hur regionen har satsat på den konstform som ligger henne närmast hjärtat. Hon pekar på danskedjan i Piteå, en samverkan mellan utbildningar på olika nivåer, men också på de riktigt etablerade gästspelen.

Artikelbild

| Tungt besök. Redan i dag, torsdag, är det dags för "Chotto Desh" i Christinasalen.

– Man behöver eliten. Får man inte se någon som dansar på topp, då kanske man inte börjar, blir sugen eller ens vet vad det är. Det behövs förebilder.

Unga Dans i nord visade den gångna helgen familjeföreställningen "Burken" på Acusticum, inklusive popcorn-maskin och pysselmöjligheter.

– Tanken är att lära folk känna att det här är "vårt hus", att växa med Acusticum. Vi vill att man som vuxen ska kunna säga "här var jag när jag var barn".

Ytterligare två barnlördagar kommer längre fram, "And then ..." och "Burken".

Artikelbild

| Peppad. Marie Larsson Sturdy är verksamhetschef och konstnärlig ledare för Dans i Nord.

– Har man barnasinnet kvar är det inget som hindrar att man kommer och kollar, säger Marie Larsson Sturdy.

"Kaboom" som kommer i april, görs av två koreografer från norska "So you think you can dance" och omfattar sex dansare i en föreställning med rötterna i jazzdans.

Artikelbild

| "And then ..."

– Dansarna ger järnet. Det är väldigt tekniskt och roligt, berättar Larsson Sturdy.

Men redan i dag är det alltså dags för en riktig spjutspets i programmet. "Chotto Desh" är gjord av koreografen Akram Khan, från Storbritannien men har ursprung i Bangladesh. Den handlar om att ha två kulturella identiteter. Den hade premiär i England med honom själv i huvudrollen och blev en stor succé. I Piteå dansas den av Nicholas Ricchini, som medverkat i en Oscarsnominerad kortfilm. Till Piteå kommer han direkt från ett inför-Oscars-arrangemang i Los Angeles.

– Det är en suggestiv upplevelse. Humor blandad med känslor och ett djup. Den innehåller allt som fick mig att vilja bli dansare.

– Man kan sitta och bara släppa sina problem och i 50 minuter få åka med på en resa och bli uppfylld.

Fotnot: Den 29 april firas dansens dag med både föreställningar och utdelning av Dans i Nords inspirationspris.