Invigningen har blivit ett Jojkande Sara Ajnnak och fiolspelande Daniel Wikslund fanns bland de artister som gav smakprov inför sina konserter på helgens folkmusikfestival.

.

Norrbottensmusikens nya chef Anna Jirstrand Sandlund var årets invigningstalare. Hon pratade om nyfikenhet och tyckte att platsen och sällskapet var rätt plats att befinna sig på för den nyfikna, den som vill låta sig bli överraskad. Hon pratade om att nyfikenhet och reflektion som viktiga byggstenar för mångfald och tolerans.

Artikelbild

| Spelmanslag. "Brudmarsch från Ale" och "Schottis från Mestos" var ett par av numren från Lule hembygdsgilles spelmanslag, vars framträdanden på festivalen har blivit en tradition.

– I dag behöver vi de här platserna. Pitefolk tar sitt ansvar. De har mångfald i programmet och arrangören tar medvetet ett ansvar för att det ska bli en inkluderande festival, sa hon.

.

Trappan i Acusticum-foajén är väl sällan så vacker som när yngre och äldre musikanter samsas om utrymmet i allspel. Det slutgiltiga tecknet på att den här musikfesten är igång.

Under lördagen fortsätter Pitefolk med bland andra Ale Möller, Matriarkerna och Hoven Droven. Mer från festivalen hittar ni på webben på söndag och i måndagens papperstidning.