– A-moll är helt fel. Du borde gå på gehörslektionerna, sa programledaren Fredrik Högberg till en av studenterna, som gissade fel tonart för Franz Berwalds Symfoni nummer 3, ”Singuliere”.

En tämligen kärleksfull fnysning, för den här tävlingen har gamla Svt-serien ”Kontrapunkt” med färgstarke Sten Broman som sin förlaga.

Totalt tävlade åtta lag  – allmänhet, lärare och ett större antal studenter  – i tre omgångar under torsdagen. Tävlingen är en del av den pågående Midvinterfestivalen på Acusticum/Musikhögskolan.

Artikelbild

| Tuffa frågor. Kända tonsättares ”dödslar” i kronologisk ordning var finalmomentet i musiktävlingen.

Det blev en hel del att bita i, men studentlagen kämpade tappert, exempelvis Kandidattvåorna som prickade in Händels ”Water music”, skriven i London och uruppförd på Themsen.

– Nu tycker jag att du ställer för svåra frågor, sa studenten Jeff Johansson när Fredrik Högberg efterlyste vilket år Händel blev hovtonsättare.

Ändå prickade laget rätt även där. 1710.

De studenter PT pratade med i en av pauserna är mycket positiva till tävlingen där poängställningarna böljar fram och tillbaka och där Hugo Alfvén, Charles Ives och Joseph Haydn var några av kompositörerna som dök upp.

Artikelbild

| Kompositör. Fredrik Högberg var programledare med ömsom vänlig, ömsom tuff attityd.

– Vi skulle absolut göra om det här om vi fick. Det är väldigt nördigt, sa André Törnfeldt.

Segrande ur striden gick lärarlaget, eller ”dödslaget” som studenterna kallat dem.

– Det här känns grymt, sa Sven-Erik Sandlund när trion bestående av honom, Petter Sundkvist och Helge Kjekshus fick ta emot den åtråvärda pokalen.

– Jag är utmattad. Oj, oj, utbrast Petter Sundkvist och fortsatte:

– Det är fantastiskt vad de har ordnat det här bra. Det är kompositionslärarna och kompositionsklassen som tagit initiativet. Det är ett väldigt bra sätt att lära sig musikhistoria.

Lärarna vann med 27,5 mot 16, men det var först mot slutet de drog ifrån studentmotståndet. Ett tag låg de under och de tyckte själva att svårighetsgraden var hög.

Priset på tusen kronor var använde lärarna till att bjuda med sig programledare, domare och motståndarlag på middag i stan efter tävlingens slut.

Professor Jan Sandström, nyligen guldbaggebelönad, fanns på plats för att kolla kunskaperna hos kollegor och studenter. Han myste över den nya tävlingen:

– Musikhistoria och sättet det här sker på, med lekfullhet ... Det är både allvar och humor. Det är fantastiskt att se hur glada folk är. Det här kommer att bli en tradition.