– I Pite behöv dö varken våra hångra eller si jävvli’ ut opa skåll’n, säger Siw Öhman och skrattar gott när PT träffar delar av revygänget i samband med biljettsläpp.

Mängden salonger och restauranger i Piteå är välkommenterad av allmänheten. Nu plockar revyn upp bollen.

– Det finns mycket av det här i stan. Vi försöker ha en röd tråd och kommer tillbaka till det här med kaféer och restauranger. ”På menyn” är ett kanonnamn.

Hur reflekterar du kring mängden frisersalonger och matställen?

– Jag är ju frissa själv, så det är ju konkurrens, jåjå.

– Jag pratade med en försäljare som säljer varor till mig. Han sa att det tar honom två dagar att besöka alla salonger i Piteå, men bara en dag i Luleå. Det finns otroligt många salonger här, säger Siw Öhman som närmast ser revy-ämnet som reklam för Piteås frisörer.

Hon funderar även kring stans många restauranger och kaféer:

– Finns det underlag för alla? Man kan bara äta sig mätt. Men jag tror att många tycker om att gå ut och fika och äta. Däremot saknar jag en italiensk restaurang. Sushi är ingenting för mig.

”På menyn” är en klassisk nummerrevy. Vissa sketcher kommer att äga rum i restaurangmiljö och bland annat innehålla förväxlingar och kulturkrockar. Publiken får även följa med på stadsvandring, besöka ålderdomshemmet där alla vill vara lucia och göra en nostalgisk återblick på raggarkulturen på Sundsgatan på 60-talet då rockiga tongångar från 50- och 60-tal utlovas bland tuggummituggande tjejer och skivspottande raggarbilar.

– Vi är väldigt stolta över det numret, säger Siw Öhman.

Det mesta, för att inte säga allt, skrivs inom ensemblen. I år har de träffats i mindre grupper när de har skapat.

– Vi försöker få med lite lokalpolitik också. Nu är det ju valår i år också, säger Irja Wallmark som gör sin andra Pite-revy.

– Vi har gott om idéer. Vi kommer att få peta bort en del i slutändan, men det är bättre än att måsta krysta fram någonting.

Stefan Alenius firar tio år med Pite-revyn.

– Vi har gjort en fantastisk utveckling allihop. Jag tycker ju att vi blir bättre och bättre. Vi är en erkänd revy i hela landet och säljer en del nummer.

Han bekräftar en positiv känsla kring ”På menyn”.

– Det är få manus som är roliga när man bara läser dem. Nu har vi flera.

Agneta Bryggman och Per-Erik Sortti är kvar sedan i fjol. Stefan Svensson återvänder till Pite-revyn och dessutom har man rekryterat Lars-Erik Lindvall, profil i Ersnäsrevyn (med 27 års erfarenhet) som även har rutin från Norrbottensteatern.

– Jag är 65 år. Jag tänkte att får jag den här chansen nu så tar jag den, för att göra någonting annat och komma in i en annan krets och se hur de arbetar.

Han hinner med både finska, Kalixmål och flera varianter av pitebondska under intervjun och säger att han själv att gillar ett visst mått av spontanitet, att någonting bra kan födas i stunden.

– Det här blir perfekt. Jag blev så välkomnad och jag har förklarat att jag inte är mer än någon annan. Vi får se hur Piteborna tar det här: ”Men vo faan jär en Lule-hasafåoting” jena (skratt)?”