Färjan

Mats Strandberg

Artikelbild

Bland passagerarna på färjan finns familjen med fasaden, den medelålders kvinnan som söker äventyr, kompisarna som ska festa och mannen som ska fria. På färjan finns också två gestalter i skuggorna som kan orsaka någonting fruktansvärt. En riktig rysare för de spänningssökande läsarna.

.

Rum

Alex Schulmanoch Sigge Eklund

Artikelbild

Alex Schulman och Sigge Eklund diskuterar olika former av rum, eller platser, som har påverkat dem. Boken påminner om deras podcast, men här får de mer utrymme att analysera och upptäcka nya sidor hos sig själva. En bok för de som tycker om filosofiska diskussioner.

.

Artikelbild

En julsaga

Charles Dickens

Artikelbild

På julafton får den vresiga och girige Ebenezer Scrooge besök av andar som visar honom hans förflutna, nutid och hur framtiden kan se ut om han inte blir en bättre människa. Ebenezer börjar inse konsekvenserna av sina handlingar. En vacker och tänkvärd bok om samhällets orättvisor och kärlekens budskap. Passar både barn och vuxna.

.

Artikelbild

Trojanskorna

Euripides

Artikelbild

Euripides skrev den berömda pjäsen om det trojanska kriget omkring år 415 f. Kr. Grekerna har erövrat Troja och ska fördela sina byten. Pjäsen skildrar vad som händer med kvinnor i krig och kretsar kring huvudkaraktärerna Hekabe, Andromache, Kassandra och Helena. En pjäs för de som föredrar klassisk litteratur.

.

Artikelbild

"Fåglarna" ochandra noveller

Daphne du Maurier

Artikelbild

En samling noveller som är otroligt välskrivna och intressanta. Novellen ”Titta inte nu”, om ett par som besöker Venedig och hamnar mitt i ett mysterium, är fängslande och intressant. Här finns också ”Fåglarna”, den spännande novellen, som filmatiserats av Alfred Hitchcock, om en familj som försöker överleva en fågelattack av apokalyptiska mått. En bok för de som föredrar psykologisk spänning.

.

Artikelbild

Ängeln Esmeralda

Don DeLillo

Artikelbild

Noveller skrivna mellan 1979 och 2011 som skildrar samhället och den amerikanska kulturens krängningar. I ”Den svältfödda” tillbringar en man all sin tid på olika biografer och börjar förfölja en kvinna. I ”Ängeln Esmeralda”, som är titeln på boken, arbetar två nunnor i ett utsatt område. När någonting oväntat inträffar börjar de fundera om det är ett mirakel. Don DeLillo finns ofta med på listor över favorittippade Nobelpristagare i litteratur. ”Ängeln Esmeralda” passar de flesta.

.

Män förklarar saker för mig

Rebecca Solnit

En samling essäer om könsroller, förtryck och våld mot kvinnor. Den första essän, som gett boken sitt namn, handlar om ”mansplaining”, även om författaren inte använder det ordet. Essäerna rymmer också ämnen som abort och våldtäkt. Rebecca Solnit använder mycket fakta och statistik i sina texter. Boken passar samhällsintresserade läsare.

.

Saga

Brian K. Vaughan

Första delen av seriealbumet ”Saga” handlar om paret Marko och Alana, och deras nyfödda barn. De tillhör olika sidor i ett pågående krig, betraktas som förrädare och tvingas fly. Det är en fascinerande historia om två personer som försöker hitta en fristad. Handlingen är fantasifull och albumet är vackert illustrerat. För läsare av science fiction och seriealbum.

.

Kejsarensnya kläder

H. C. Andersen

En kejsare träffar två skräddare som påstår sig väva kläder av ett magiskt tyg. Bara en begåvad person som förtjänar sin ställning har förmågan att se tyget. Det är en rolig och underfundig historia om föreställningar, osäkerhet och människors vana att låta andra definiera dem. De enda som är immuna mot det är barn. Den gamla sagan är fortfarande lika intressant. Passar för alla åldrar.

.

Blybröllop

Sara Paborn

Irene och Horst har varit gifta i många år. Irene har blivit en hunsad hustru. Horst tar besluten och har alltid rätt, enligt honom själv. Hon är bibliotekarie och uppskattar fantasi, tankar och känslor. Han är kabeldragare och vill ha allting vetenskapligt bevisat. Så småningom får Irene idén att förgifta sin man. En bok som är både rolig och skrämmande. För romanläsarna.