Hennes ofta ganska luftiga, men teatraliska pop, gör sig perfekt till det här. Arrangemangen får aldrig skoskav, för i låtarna finns redan en inbyggd lust till äventyr. Namn som Regina Spektor och Kate Bush dyker ibland upp i mitt inre, men sånguttrycket är hennes eget, snyggt i ton, distinkt i anslag, men alltid oförutsägbart.

För att vara en av få svenska musikartister som har en skådis-guldbagge är hon förvånansvärt återhållsam och låter musiken tala. Charmen finns där i närvaron i musiken och ständigt pejlande av de rätta uttrycken, inte i publikfriande utspel eller mellansnack.

Ett flertal av låtarna är hämtade från senaste albumet "Woman travels alone", däribland den avvaktat fantasifulla balladen "Dare Devil" och den mer konventionellt rättframma poplåten "Game of gain" ("kanske världens gladaste låt om arbetsnarkomani").

Artikelbild

| Underbar artist. Edda Magnason bjöd på en häftig musikalisk åktur, uppbackad av Norrbotten Big Band.

Storbandet låter inspirerat och hela vägen från Danne Johanssons milda flygelhorn till Pitesonen Robert Nordmarks fränt frustande tenorsax går en känsla av att solisterna verkligen anstränger sig.

Att få höra den ständigt lika smakfulle Johan Lindström (en av mina svenska favoritmusiker, alla kategorier) livs levande är förstås en höjdare. Han springer mellan piano, gitarr och pedal steel och skapar magi hela vägen, alltid på rätt ställe tycks det. I det superba kompet, inklusive Magnason själv på förtjänstfullt piano, finns även Piteåbördige basisten Petter Olofsson.

Arrangemangen av Lindström och storbandets egen Håkan Broström ger Magnasons låtar en större kostym och extra dramatik. Det känns som om både gästartist och band är på tårna och trots två matiga set med rejält långa låtar blir det aldrig segt. Det händer saker hela tiden och jag hör allt från Balkan-party till svävande filmmusikpartier i en myriad av uttryck.

Allra bäst är "Handsome", en rask jazzig poplåt som med musikalisk humor och en flirtigt inställd Edda Magnason blir så där galet bra och Johan Lindström levererar ett bluesigt gitarrsolo med extra allt.

Artikelbild

| Cirka 150 personer bänkade sig i Black Box.

Edda Magnason är en artist som klippt och skuren för den här typen av samarbeten. Det här får hon gärna göra igen.