Glögg och pepparkakor serveras medan publiken bänkar sig i Teater Viljas lokaler på Backen när PT gör besök under premiärhelgen. Teatermamman Eleonor Lundholm berömmer Luleås adventskalender och vill skapa en liknande tradition för barn i Piteå. Numera äger den rum inomhus.

– Det tar lite tid att skapa en tradition, men det blir fler och fler som kommer. Vi har aldrig haft så många sittplatser som i år.

.

Artikelbild

| Kalender-gänget. Längst fram: Ailie Granström, Nikita Öberg, Maja Askenryd, Wilda Kalander och Ymer Westerlund. Bakre raden: Elsie Lundmark, Ali Haidari, Wilma Westerlund, Milad Ayoubi, Svea Lundmark och Jawad Ahmadi. Längst bak: Valy Afshor.

Hon jobbar mycket med självkänsla. På scenen möts 12 personer. Barn och ungdomar från Teater Vilja, plus ett par vuxna.

– Det har alltid känts viktigt att mixa olika målgrupper. Jag vill inte jobba i små kluster. Vi ska vara många som möts och delar kunskap med varandra.

.

"Nissans äventyr" handlar om Nissans (Wilma Westerlund) äventyr i Gammelskogen. Där dyker det upp många sagofigurer som häxor, älvor och en riktigt lurig skata. De vill se eller äga Nissans magiska sten. Tomtemor, Elsie Lundmark, är berättare och då och då blir det sånginslag som ”Nu har vi ljus här i vårt hus” och ”Nej se det snöar” där publiken också kan klämma i.

Artikelbild

| Berättare. Elsie Lundmark håller ihop berättelsen tillsammans med Maja Askenryd och (längst fram) Ailie Granström, Nikita Öberg och Ymer Westerlund.

.

Ali Haidari gör sitt andra år med Teater Vilja.

Artikelbild

| Regissör. Teatermamman Eleonor Lundholm är ständigt på hugget.

– Jag fick fina vänner här. Jag fick kontakt med folk. De bjöd hem mig och jag bjöd dem. Deras barn kallar mig fortfarande nissen. Det var min roll förra året.

Han känner att han blir alltmer modig på scenen.

Artikelbild

| Tomtar på äventyr. Längst fram Wilda Kallander och Jawad Ahmadi. I bakgrunden Wilma Westerlund och Milad Ayoubi.

– Det känns jättebra att visa barn att man kan vara olika och ändå tycka om eller älska varandra. Det är viktigt, säger han.

Han får medhåll av Wilma Westerlund som har varit med i sju år.

– Det är spännande att spela för barn. Man vet aldrig vad som kommer att hända. De kan påpeka vad som helst och springa upp på scenen. Det är mysigt när de kommer fram till en. Det här är nog den roligaste typ av teater man kan spela, säger hon.

.

Eleonor Lundholm säger att sagofigurerna förmedlar viktiga saker.

– Det har alltid varit viktigt för mig hur vi ska förhålla oss i de mellanmänskliga relationerna, vad vi ska ha för respektfullt bemötande. Det behöver vi påminnas om hela tiden.

Vilket budskap har den här kalendern?

– Att vi alla är modiga och att vi kan stå upp för oss själva, men också för varandra. Att man inte ska vara elak och säga dumma saker. Trots att vi är olika kan vi vara riktigt bra vänner.

Alla besökare får en magisk sten av tomten.

– Den är till för att påminna oss om de saker vi vill ska bli bättre i våra liv, berättar Eleonor Lundholm.

.

Fotnot: "Nissans äventyr" spelas de två nästkommande lördagseftermiddagarna, två föreställningar per dag.