”De polyglotta älskarna”

Lina Wolff

En kvinna besöker en man hon träffat på nätet och flyttar in nästa dag. Så börjar förra åretsAugustprisvinnare. Olika karaktärer vävs samman genom ett manuskript som de alla har någon koppling till. I boken finns teman som behovet av kärlek och närhet. Det är en roman för dem som föredrar intressanta, speciella karaktärer.

Artikelbild

”Flickan med gåvorna”

M.R. Carey

Boken handlar om en flicka, Melanie, som bor i en bunker tillsammans med sina klasskamrater. Så småningom börjar hon misstänka att allt inte står rätt till. Det är någonting som inte stämmer. Hon har aldrig varit utanför bunkern och det finns en anledning till det, men när en katastrof inträffar måste hon fly tillsammans med sin favoritlärare, vilket blir hennes livs äventyr. Det är en apokalyptisk bok och författaren har en egen vinkel som gör boken speciell. För unga vuxna, men passar alla som tycker om böcker om samhällskollapsen.

”Sapiens”

Artikelbild

Yuval Noah Harari

En fascinerande bok om människans historia. Författaren beskriver evolutionen, uppkomsten av civilisationer och fantasins betydelse för bildandet av grupper med fler än 150 personer. Här förklaras den kognitiva revolutionen, jordbruksrevolutionen, den vetenskapliga revolutionen, den industriella revolutionen och den pågående bioteknologiska revolutionen. Författaren beskriver också hur homo sapiens har utrotat andra arter genom tiderna. Människans själviska och brutala natur har aldrig varit så tydlig. För historieintresserade.

Artikelbild

”Hennes nya namn”

Elena Ferrante

Artikelbild

I den andra delen av författarens Neapelkvartett är Elenas och Lilas liv fortfarande sammanvävda, trots perioder utan varandras sällskap. Deras vänskap utmanas på olika sätt. Boken utspelar sig i ett av Neapels arbetarklassområden och deras olika förutsättningar påverkar deras liv. Elena försöker uppfylla sin dröm, medan Lila har fått försaka sin. Det är en välskriven roman med fantastiska karaktärer. Alla bör läsa den.

”Domaren”

Artikelbild

Ian McEwan

Fiona är en domare som arbetar med att ta komplicerade beslut som påverkar människors liv. Ett fall gäller en pojke med leukemi. Föräldrarna, som tillhör Jehovas vittnen, vill inte låta sonen få blodtransfusioner. Fiona måste bestämma om hon ska respektera föräldrarnas beslut, vilket innebär stora risker för pojken, eller gå emot föräldrarna och låta pojken få behandling. En bok för romanälskare.

Artikelbild

”Hustrun”

Meg Wolitzer

Artikelbild

Joan Castleman följer med sin man Joe till Finland när han ska ta emot ett litteraturpris. Många personer är förmodligen avundsjuka på Joan som har en sådan framgångsrik författare till man, men det visar sig att äktenskapet har stora brister. Genom tillbakablickar får läsaren veta hur de träffades, hur relationen har utvecklats och hur det har påverkat maktbalansen mellan dem. Passar relationsintresserade läsare.

”Tony och Susan”

Artikelbild

Austin Wright

En dag får Susan ett utkast till en bok som är skriven av hennes exman, Edward. Hans bok handlar om en familj som är på väg till ett sommarställe i Maine, när några män i en bil börjar bete sig hotfullt och tvingar dem av vägen. En psykologisk spänning genomsyrar berättelsen som stundtals är mycket obehaglig. Varför har Edward skrivit en sådan bok och skickat den till Susan? Vad hände egentligen mellan dem? De som föredrar spänning bör läsa boken. Den filmatiserades förra året och blev Oscarsnominerad.

Artikelbild

”Fantastiska vidunder och var man hittar dem”

J. K. Rowling

Artikelbild

Det senaste tillskottet i Harry Potter-världen är ett filmmanus till filmen med samma namn. Magizoologen Newt Scamander anländer till New York med en väska som innehåller magiska djur. Konsekvenserna blir minst sagt uppseendeväckande. Handlingen innehåller mörka krafter och intressanta karaktärer. Det är någonting speciellt med J. K. Rowlings värld. Man känner igen den direkt. För de som älskar Harry Potter och magi.

”Psykologi på 30 sekunder: De 50 mest tankeväckande psykologiska teorierna”

Christian Jarrett

Boken innehåller en sammanfattning av femtio kända psykologiska teorier. Vad kom först, tankeförmågan eller språket? Är en människas viljeförmåga obegränsad? En del experiment som visar människans mörka natur beskrivs också. I Milgrams lydnadsexperiment gav 65 procent av försökspersonerna en person det de trodde var en dödlig elektrisk chock. Ett annat experiment, Stanfordexperimentet, där försökspersonerna spelade antingen fångvaktare eller fångar, fick avbrytas eftersom fångvaktarna utvecklade ett sadistiskt beteende. En bok för de som är intresserade av människans komplexitet.

”Blåst!”

Eva-Marie Liffner

Mekanikern Ned Shaw är med om ett fantastiskt äventyr när han börjar resa i tiden. Mycket av handlingen utspelar sig vid öppna spisar och på den blåsiga heden vid syskonen Brontës hemort Haworth. Boken påminner om gotisk litteratur, med sin spöklika stämning och sina ödsliga landskapsbeskrivningar. Här hyllas också fantasin och dess betydelse för människor i svåra tider. Passar läsare som uppskattar äventyr.