Han har sin musikaliska bakgrund i band som Kapten Kidd och Frank Häll Group. Parallellt med ett yrkesliv som annat medialärare löper ett passionerat musikintresse, vare sig det gäller lyssning, förkovran i musikhistoria eller att skriva eget.

Går hem klockrent

För en tid sedan kom tanken att lägga ut 90-talslåten ”Bussen till Storsund” på Spotify, vilket görs den 17 april, för att tillgodose de som frågat efter den.

Artikelbild

| Kreativt. "Jag kan nog vara lite besvärlig", säger Frank Häll som vet hur han vill ha det. Han har jobbat i en studio för första gången på 16 år och älskar den kreativa processen tillsammans med andra.

Den låten släpptes som en dubbel-a-sidig singel tillsammans med ”Samma gamla historia” våren 1992 och det är ”Bussen …” som har fått ett eget liv, en närmast kultig stämpel och blivit han mest kända låt, dock inte spelad på Radio Norrbotten, men kanske blir det dags nu.

– Jag har spelat den på de mest konstiga ställen och den går alltid klockrent hem. Vad är det med den? Igenkänning i texterna kanske, eller rytmiken. Det är ingen märkvärdig melodi egentligen, men det är fränt.

En del i texten, som från början var betydligt längre, är verklighetsbaserat. Som att Sunes mamma krockade med en traktor och att kompisen Ronny i Sjulnäs hittade ett jättestort getingbo på vinden.

”Bussen …” var en textmässig hyllning till hans uppväxtbygd och som låt en dito till bandet Little Feat. Han gjorde den ”på uppstuds” och spelade in den i Norrmalmskolans källare tillsammans med producenten Thomas Nyström och musikerna Anna Wedin, Leo Holmberg och Olle Andersson.

Musikalisk intelligens

Han tänkte att det vore coolt att ge ut någonting nytt också, därför släpps tvåspårssingeln digitalt precis en månad innan ”Bussen ...” rullar in på musikströmningstjänsten.

Låten är inspirerad av en funkig låt med Freddie King, ”She’s a burglar” med en huvudperson som bryter sig in i själ och hjärta snarare än en fastighet.

Om än Frank Häll inte tänker sig singeln som en större satsning går det inte att ta miste på entusiasmen. Han älskar den kreativa dialogen och höjer musikerna till skyarna. De som backar upp på de två låtarna är gitarristen William Nordlund (”han excellerar i slutet på ’Som en inbrottstjuv’”), basisten Tomas Berglund och trummisen Henrik Seeman. På kör finns Maria Juuso och Frida Norén.

– Det blev så bra. Särskilt sedan vi lade på kvinnokörer.

Singeln är gjord tillsammans med producenten Gustav Afsahi som även spelar klaviatur. Frank Häll är petig med instrumentens olika ljud och ville till exempel ha väldefinierad bas.

– Han fattade vad jag pratade om. Vilken musikalisk intelligens! Han är ung, men han har så bra koll på genrer.

Albumdröm

En cover på John Fogertys ”Long as I can see the light” låg inspelad och klar, men rättigheterna att ge ut den saknades. När Frank Häll inte fick ett ordentligt svar från musikförläggaren uppmanade Fredric Holmström (som ger ut låtarna via sitt skivbolag Scabetti Music) honom att skriva en helt ny låt över kompet, vilket blev andralåten ”I min nya värld”

– När jag gjort den sa en kompis till mig ”det är som om du skriver om din pappa”. Han dog i december. Det var ingen medveten tanke, men när jag går tillbaka till texten kan jag tänka att ”så kan det vara”.

Det är osäkert vad som händer efter singelsläppet. Frank Häll har inga konkreta musikplaner, men ...

– Jag leker med idén att göra material till ett album. Det kostar ju pengar, men det vore kul.