Acusticums Roger Norén och AnnaCarin Johansson producerar årets musikfestival. Han har varit festspelsgeneral tidigare, hon har mångårig erfarenhet vid rodret på PDOL och har producerat många konserter på Acusticum. Tillsammans vill de skapa någonting eget.

– Det här ska bli jätteroligt att få göra. Spännande. Vi gör det för en länspublik. Det är så vi ser det. Det är roligt för mig att få göra en annan typ av festival. Hit kommer folk verkligen för musiken och det tilltalar mig, säger AnnaCarin Johansson.

Genom åren har tyngdpunkten i Festspelen växlat mellan klassiska och mer populärmusikaliska akter. Hur har ni tänkt?

Artikelbild

Barnmusiklegend. James Hollingworth gästar festspelen.

– Vi har mest tänkt att det ska bli bra. Någon riktig röd tråd har vi inte. Vi vill att barnen ska känna en plats. Den musikintresserade ska kunna besöka en mästarkonsert och sedan gå och lyssna på Maia Hirasawa och märka att det är bra. Vi jobbar med en upplevelse i hela huset, säger AnnaCarin Johansson.

Acusticum blir plats för de flesta konserterna.

– Vi har lagt programmet så tajt att man inte behöver tänka ”nu har jag ingenting att göra i en stund”. Vi säljer helhelgspass så att man kan gå emellan.

Hur tänker du kring publikupplevelsen?

– Att den ska bli lite tajtare, att det ska kännas ”mycket”. Vi arbetar mycket med rummet. När det är ”lounge” i Black Box blir det mer än en vanlig konsert i den lokalen. Folk kommer att märka det på plats.

Festspelen inleds fredagen den 16 juni av Orsa Spelmän (dock utan Kalle Moraeus som spelar in tv just då) med gästartister.

Därefter blir det musikaliska möten med populära Babblarna, barn-tv-legenden James Hollingworth, medverkande från mästarkurser, jazz med Daniel Karlsson, pop med Maia Hirasawa och mycket mer.

– Det är ett bra program. Jag är mycket nöjd. Jag hoppas att folk tänder till och tycker att det är roligt. Det ska bli kul att se hur det tas emot.