Lukas Hellgren, 24, är född och uppvuxen i en urmusikalisk familj i Storfors. Pappan, musikläraren Jocke Hellgren spelar gitarr. Lukas bror Elias spelar gitarr och den andre brodern Samuel kör gitarr och piano.

– Dessutom, min syster Rebecka sjunger och spelar valthorn. Min mamma Marianne sjunger lite i kör, exemplifierar Lukas Hellgren mångfalden i den Hellgrenska familjen.

.

Artikelbild

| EGET MATERIAL. Evelina Öhlund som samarbetar med musikern Lukas Hellgren i Jävrebyn skriver eget material.

I högstadiet gick han musikklasser vid Christinaskolan. Sedan blev det musikprogrammet vid Strömbackaskolan. Där spelade han i Braincübe, ett metalband med Piteåkillar som höll ihop i fem år.

– Efter 2012 flyttade jag runt och arbetade som timlärare i bland annat Gällivare och nu har jag en halvtidstjänst som musiklärare i Arvidsjaur, berättar Lukas Hellgren.

.

2014-2015 gick han bibelskola utanför Åre. Där träffade han den begåvade solisten Evelina Öhlund från Edsbyn. Där skapades en musikalisk symbios där grunden var och är egenskriven text och musik. Evelina Öhlund har till viss del rötter i Pitebygden eftersom hon är barnbarn till Siv och Tage Öhlund, bördiga från Sjulnäs.

Artikelbild

| TRUMMIS. Lukas Hellgren, sätter sig fortfarande gärna vid trumsetet i lägenheten i Jävrebyn.

– Ambitionen är att våra texter ska vara meningsfulla. Innehålla goda budskap som bygger upp folk, säger Lukas Hellgren.

Han berättar att under bibelskoletiden hade de ett band som åkte runt till restauranger, fjällstationer och kyrkor.

Artikelbild

| GREPPAR. Lukas Hellgren går i pappa Jocke Helllgrens fotspår och utvecklats till en driven gitarrist, nyligen hemkommen från en Europaturné.

– Där gick jag mer in för att spela gitarr.

.

Samarbetet med Evelina Öhlund gick så bra ett det resulterade i en Europaturné.

– Vi var förband till Nate Hancock, artist från USA som mest spelar blues och pop. Kontakten uppstod när Evelina träffade honom i USA i maj. Turnén varade i ett par veckor där vi gjorde gigs på bland annat krogar och barer. Han är kreativ. När vi inte spelade på scen var vi ute på stan och spelade. Sammantaget fick vi fint gensvar på vår musik, säger Lukas Hellgren.

Duon kom tillbaka till Sverige i augusti och då väntade inspelning i en studio i Piteå. Tillsammans med Mattias Edfast och Robin Kemlund vid studion, har de spelat in fyra blues-, soul- och jazzinspirerade låtar, en ep som kommer att återfinnas på bland annat Spotify och när duon är ute på konserter.

– Nu ska materialet skickas på mixning, säger Lukas Hellgren.

.

Han tror att det blir ytterligare en sommarturné nästa sommar. Inom kort återvänder Evelina Öhlund till San Diego i USA.

– Jag ska vara borta i tre månader för att träffa min manager och spela, säger Evelina Öhlund, som fortsätter sin musikaliska resa på andra sidan Atlanten.