Fredagens julkonsert på Acusticum är både enormt välbesökt och riktigt bra.

.

Arctic Light levererar än en gång en helgjuten upplevelse. Det är rena Sofia Jannok-versionen när de drar igång med ”Veni Veni Emmanuel”, en perfekt introduktion till vad Arctic Light handlar om. Den ramar in närvaron, precisionen och svänget.

Artikelbild

| Tjusigt. Arctic Light bjuder både på vacker tonkonst och emellanåt riktigt visuella inslag.

Med ”katedralsk” efterklang förstärks den sakrala känslan i superba ”Noël nouvelet” medan ”Nu tändas tusen juleljus” i ett eget arrangemang ger en av de stora julklassikerna ett helt nytt skimmer.

.

Konstnärliga ledaren Susanna Lindmark får med sig både årstid, natur och julstress i tänktvärt mellansnack.

Avslutande ”Aurora borealis” har ju blivit ett av Arctic Lights stora nummer. Det blir gestaltning i både bild och musik. Magiskt växer den från finstilta ”öar” till ett mäktigt gemensamt mässande för att sedan successivt avtona tills en enda röst kvarstår.

Artikelbild

| Möte. Ett par gemensamma nummer bjöds det också på vid fredagskvällens möte mellan Arctic Light och The Real Group i Acusticum.

Tystnaden lägrar sig. En man undslipper sig ett ”wow”. I samma sekund utbryter applådåskan och jag kan bara hålla med honom.

.

Artikelbild

| Janis Strazdins och Morten Vinther, The Real Group.

Känslan av helgedom utbytts mot mer konventionell konsert och applåderna blir mer rejäla när Real Group intar scenen. Trots medlemsbyten tycks deras dragningskraft på publiken vara intakt och responsen är hjärtlig.

.

Artikelbild

| The Real Group.

Självklart är det välsjunget, från djupaste basgångar till lättaste suckar, men det är som om det har hänt saker i repertoar och uttryck sedan jag hörde dem senast. Det känns som om Real Group har breddat paletten, som om klangerna är fler och att de mer typiska låtarna (”I’ll help you home” från nya albumet är en rysare) oftare får sällskap av riktiga avstickare. Hur som helst känns det friskt. Den här kvällen serveras vi bland annat en energiskt ”kängig” folkmusikdänga i femtakt (den har lånats från Orsa spelmän) och en mångfasetterad och mer subtilt stämningsskapande sång från Lettland.

.

Artikelbild

| Arctic Light.

En kort nonsensmusikal, ”Catch up, Ketchup!” presenterar gruppen på bästa lekhumör i dialog med sin publik. Det är fartfyllt och dessutom noggrant med de spontant inlagda namnen på personer i handlingen. Kul!

Däremot är det lite si och så på julsidan. ”Let it snow, let it snow, let it snow” känns bortslarvad, medan ”Baby it’s cold outside” är ett direkt tråkigt val. Det hjälps dock upp mot slutet av en helhjärtad ”Jingle bells”.

Artikelbild

| Lisa Östergren,Morten Vinther, Anders Edenroth, Janis Strazdins och Emma Nilsdotter är The Real Group.

.

Det här samarbetet är en bra idé. De båda akterna får kasta in ny publik åt varandra och, bortsett från gemensam tyngdpunkt på sång, är det helt olika recept. Två föredömligt komprimerade konserter ihopbakade till en. En fin kombination.