Copywritern, musikern och kreatören från Piteå har ständigt idéer som ligger och pyr. I färdigställandet av boken om ett bageri kände han att han ville ha ett nytt roligt projekt att jobba med vid sidan av sina reklamuppdrag.

– Jag ville hitta en koppling till det jag kommer ifrån. Pang! "Har någon gjort en bra bok om palt?". Jag satte mig och skrev på ett koncept. Idén kändes lika bra nästa dag.

.

Artikelbild

| Bok. Piteås nationalrätt får en egen bok. Bakom initiativet står copywritern och kreatören Karl Fredrik Mattsson.

I sin egen familj är han den enda som gillar palt. Han äter med god aptit. Karl Fredrik Mattsson tycker att stekt palt är svårslaget och gillar den vakuumpackade varianten i butikerna, om än han tycker att de ser ut som någonting från fiskdisken. Sedan får han någonting drömskt i rösten när han berättar om Pitholmsskolan och hur bespisningskön aldrig var så lång som till palten med det stekta sidfläsket. En stor favorit seglar dock upp:

– Palten som min mormor, Vanja Hellström i Jämtön, gjorde var mitt ideal. Det var flatpalt.

.

I boken vill han ta reda på var den bästa palten finns.

– Jag behöver hjälp att få in recept. Det bästa kanske ligger hemma hos någon.

Däremot ger han inte mycket för palt rent estetiskt.

– Palten är så jävla ful. Det blir en utmaning i boken. Hur plåtar man en palt? Eller ska man teckna den? Sedan finns det ju blodpalt och till och med leverpalt. Det är olika perversioner som folk laddar in i sin palt. Det ska bli kul med recepten.

"Palt", som troligtvis får en undertitel, släpps av Norstedts förlag i slutet av 2018. Karl Fredrik Mattsson säger att det är en bok som saknats i Sverige. Den kommer att rikta sig till en större publik, inte bara de redan frälsta. I januari åker han norrut för att intervjua folk och göra research.

– Det kommer att bli sjukt skoj.

.

Karl Fredrik Mattsson vill berätta storyn om palt på sitt sätt och tror att det kan bli kul läsning. Han kommer att möta "några intressanta personer" och djupdyka i deras förhållande till palt. Han vill ta reda på var eventuell geografisk paltgräns går, prata med läkare om "paltschwiimen", undersöka begreppet harpalt och nämner så väl paltzeria som paltakademi bland intressanta ingångar.

I Stockholm har han noterat att palten dyker upp så väl i snabbköpsdisken som varmserverad i Sickla köpkvarter.

– När mina barn kom hem från skolan och säger "vi fick palt i dag", tänkte jag "shit, det är som på Pitholmsskolan".

.

Tidigare har han trott att palten varit en smal företeelse, men han har näsa för trender och tycker att det har sagt "pling" ganska många gånger på sistone. Det borde inte vara en tillfällighet.

– Kanske det finns en palttrend efter den här boken. Kanske den floppar. Kanske ingen köper den, men jag hoppas att jag har rätt.