Annonssamarbete med Polska Statens Turistbyrå

Från Skellefteå till Gdańsk - så semestrar du bäst på polska rivieran

Upptäck unik historia, vita stränder och kulinariska upplevelser i norra Polen. Med Ryanairs nya linje flyger du direkt från Skellefteå till Gdańsk. Här är den ultimata guiden till städerna längs den polska rivieran.

Det myllrar av liv i de tre städerna längs den polska rivieran.

Det myllrar av liv i de tre städerna längs den polska rivieran.

Foto: Polska Statens Turistbyrå

Native2024-04-09 11:08
Detta är ett annonssamarbete.

Från och med i vår tar du dig från Skellefteå till Gdańsk på två timmar med Ryanairs nya flyglinje. Väl framme får du tre resmål i ett. Längs den polska rivieran ligger tre städer med magnifika stränder och spännande kultur. Ett stenkast från Gdańsk hittar du badorten Sopot med dess mjuka stränder och pittoreska kvarter. Åker du en liten bit till kommer du till Gdynias storstadspuls. Gillar du att upptäcka nytt på semestern kommer du garanterat inte att ångra din resa hit. 

GDAŃSK

undefined
Mariakyrkan blev färdig 1502 och är ett mäktigt inslag i staden.

Upptäck norra Polens största stad. Gdańsks blandning av stränder, historia, kultur och arkitektur underhåller besökare i alla åldrar. Åk hit med familjen, med kompisgänget, som par – eller varför inte resa ensam?

Promenera på kullerstensgatorna i gamla stan, besök något av stadens alla museer, shoppa, gå över gångbron vid Motlawafloden eller njut av något kallt i glaset på uteserveringarna längs kajkanten. På någon av restaurangerna vid havet ska du givetvis passa på att äta en bit färsk fisk. 

Att göra

Stadskärnan

Stadens hjärta välkomnar dig med det pampiga 1500-talsmonumentet Höga porten, där kungen skulle äntra staden när han kom på besök från Warszawa. Längs vägen in mot centrum finns ännu fler kungliga monument att beundra oavsett om du är intresserad av historiens vingslag eller bara njuter av storslagen arkitektur. 

Gdańsks stadskärna bjuder på kultur, museer och en uppsjö av restauranger. Här ligger även den vackra gågatan ul. Długa med den välkända Neptunusfontänen. På ul. Długa hittar du hotell, pittoreska gamla köpmanshus och mysiga ställen att äta på. 

Europeiska solidaritetscentret

Dyk in i Solidaritetsrörelsen som tar avstamp i kommunismens förtryck och slutar med Polens frigörelse från Sovjet. Gå på interaktiva utställningar och ta del av berättelser om rörelsens inflytande på Polens och Europas historia. Museet ligger i en modern byggnad och har en lekplats, terrass med utsikt över skeppsvarvet där rörelsen föddes och en vacker vinterträdgård. Här finns det även förinspelade guider på svenska!

Museet över andra världskriget

Dramatiska berättelser, fotografier, inspelningar och minnessaker visar andra världskrigets förödelse. Bland de cirka 2 500 utställningsföremålen finns bland annat en riktig Sherman Firefly-stridsvagn. Museet ligger under marken, i en modern byggnad med ovanlig arkitektur. Här finns mycket att se så avsätt minst ett par timmar för ditt besök. 

Nationalmuseet 

Museet är hem för en imponerande samling konst och här hittar du bland annat Hans Memlings ”Den yttersta domen”. Nationalmuseum är uppdelat i flera delar på olika platser i staden, så se till att du går rätt om du vill se Memlings populära alster. Du hittar ”Den yttersta domen” på avdelningen vid Ul. Toruńska 1. Vill du grotta ner dig ordentligt i Gdańsks kulturarv ska du definitivt besöka alla avdelningar. 

undefined
Det går inte att tröttna på Gdańsks vackra byggnader.

Natur

Trestadsområdets landskapspark

Den äventyrlige kan ta en tur utanför staden för att upptäcka Trestadsområdets landskapspark. Här kan du ta en cykeltur, vandra, njuta av den sagolika lövskogen och beundra utsikten över staden och havet.

Gdańsk zoologiska park

Besök Polens charmigaste zoo och hitta unika djurarter som världens enda albinopingvin, orangutanger och langurer.

Oliwaparken

En av de vackraste platserna i Gdańsk är den historiska parken Oliwaparken med sina oräkneliga trädarter, pittoreska alléer, dammar och sjöar. Här finns också ett det vackra Abbotpalatset och en katedral med en berömd orgel. Parken är perfekt för en promenad eller en romantisk dejt.

Att äta

Elixir

En restaurang, cocktailbar och cigarrbar i ett. Varje rätt är som ett konstverk och enligt restaurangen själv arbetar de med konsten att kombinera smaker. Till varje rätt kommer en matchande cocktail som är väl uttänkt av både kökskocken och barmästaren. På menyn hittar du alltid säsongsenliga och lokala råvaror med inslag som ekologisk röding, kaviar och Black Angus-biff. 

Targ Rybny

Ställets namn översätts till Fiskmarknaden och det är, som namnet skvallrar om, en fisk- och skaldjursrestaurang. Är du sugen på helkokt hummer ska du definitivt gå hit – det är nämligen en av få restauranger som serverar det i Gdańsk. Testa gärna den lokala delikatessen gädda med rostad blomkål, kräftstjärtssås och dillolja. Annars är deras tapastallrik för två ett säkert kort. 

Fino 

Avsides från turistgatorna hittar du mysiga Fino med sin avslappnade atmosfär. Det är en elegant fine dining där fisk och skaldjur möter kött och vegetariskt. Kocken rekommenderar krämig fisksoppa, kall rödbetssoppa, hälleflundra med sparris, ryggbiff eller rostad selleri med rosmarin. På fredagar och lördagar är det bara avsmakningsmenyn som gäller. 

SOPOT

undefined
En av Sopots mest instagramvänliga platser.

Polens mest älskade spa- och badort är vaken så gott som dygnet runt på sommaren. Med sina breda, vita och finkorniga stränder är Sopot perfekt för den som vill spendera semestern vid havet. När du tröttnat på stranden kan du ta dig mot promenadgatan Monte Cassino med sina restauranger, caféer och lyxiga hotell. Den kulturella kan också pricka in en konsert på amfiteatern The Forest Opera mitt i Sopots lummiga bokskog. 

Att göra

Piren 

Europas längsta träpir byggdes runt sekelskiftet och är över en halv kilometer lång. Genom åren har den renoverats och moderniserats och är idag hem för en modern marina där det ligger lyxjakter och andra båtar. Gå till piren för en trevlig dejt, en promenad med vinden i håret eller bara för att slappna av en stund.

Monte Cassino

I stadens mitt finns gågatan Monte Cassino, eller Monciak som den också kallas. Här ligger restauranger, butiker, ölbryggerier, klubbar, en bio, the National Art Gallery och det kända ”Crooked House”. Här hittar den festsugna den legendariska nattklubben Spatif där stjärnor har festat i över 50 års tid. 

Gå på spa

Är du i Sopot ska du gå på spa. Det finns en hel del olika typer av spa och behandlingar för kropp och själ som ofta är prisvärda. Många gånger görs behandlingarna med lokala råvaror som bärnsten. Här finns också en balneologisk anläggning där du kan bada saltbad för att behandla kroppsliga åkommor.

Besök Grand Hotel

Ett av Polens mest populära hotell. Det byggdes 1920 och har noterats i historieböckerna flera gånger om. Här har bland annat Greta Garbo, Annie Lennox, Prince och The Weeknd bott. 

Sopot museum

I den historiska villan Claaszen, som byggdes 1903, finns tavlor, skulpturer, keramik och annat handarbete. Här kan du lära dig mer om Sopot och dess omgivningar genom fotografier, dokument, kartor och vykort. 

undefined
Orkar du dig en bit från centrum hittar du naturstränder

Att äta

Grand Blue på Grand Hotel

Inne på anrika Grand Hotel ligger en restaurang där du kan njuta av fisk och skaldjur till en fantastisk utsikt över havet. Är du ingen fiskfantast finns imponerande kötträtter (prova den rökta strutstartaren!), vegetariska alternativ och smakfulla soppor. Passa på att gå ut på en månskenspromenad på piren framför restaurangen efter middagen.

M15

Egentligen behöver du inget mer än M15 när du är i Sopot. En hipp restaurang där det serveras grym frukost, lunch och middag precis vid havet. Som så många restauranger vid kusten är fisk en självklarhet, men här finns det också gott om vegetariska och veganska alternativ. Åker du hit på vintern kan du värma upp dig ordentligt i ställets bastu på stranden. 

Polskie Smaki på Sheraton

Den här restaurangen föddes ur en förkärlek för det lokala köket, eller det kasjubiska köket som det också kallas. Och det märks. Den eleganta inredningen i traditionell stil och menyns delikatesser ger besökaren en känsla av norra Polens traditioner. Bland rätterna finns gourmetinslag som gåspaté i timjansmör, gammeldags soppor, hemmagjorda piroger, fisk från närliggande sjöar och anka med äpple. Varma dagar kan du sitta ute på terrassen och blicka ut över havet. 

GDYNIA

undefined
Gdynia är hamnstaden med strand mitt i city.

Polens “fönster ut till världen” var bara en liten fiskarby för några decennier sedan. Nu lockar staden investerare från hela världen och är hem för film- och musikfestivaler. På sommaren kan du precis som i grannstäderna njuta av både stränder och nattliv. 

Att göra

Kościuszko Boulevard

Gdynias huvudgata är en uppvisning av historiska hus, restauranger och en fontän. Boulevarden leder till två kända pirer där du hittar skepp, färjor och segelbåtar. Åker du hit på sommaren kommer du garanterat imponeras av kryssningsfartyg från världen över. Gillar du båtar kan du besöka de två pampiga museifartygen som ligger här. 

Emigrationsmuseet 

Ett museum om emigrationen från Polen – från 1800-talet fram tills idag. Det ligger i en gammal sjöfartsstation som tusentals polska emigranter åkte från när de skulle ut på sina transatlantiska resor. Ta del av personliga berättelser, historiska fakta och souvenirer från emigranternas resor. 

EXPERYMENT Science Centre

Det här stället är rena rama drömmen för dig som vill utforska ovanliga fenomen. Genom interaktiva utställningar får du prova på att forska, stimulera din kreativitet och lära dig nya saker genom att leka. Experyment är den perfekta aktiviteten för hela familjen. 

Orłowo

Den vackraste och mest romantiska delen av Gdynia. Här kan du promenera bland charmiga villor nära stranden, ta dig till Orłowopiren och bege dig till klipporna för att se panoramavyn över Gdańskbukten med Sopot och Gdańsk.

undefined
Museifartyg nedanför Kościuszko Boulevard.

Att äta

Butchery and Wine

Låt dig inte luras av namnet. Butchery and Wine passar icke-köttätare lika bra som köttälskare. Kockens motto är kvalitet före kvantitet och menyn har ett visst antal stående rätter, men resten ändras dagligen. Vad som erbjuds beror på utbudet av råvaror och kockens inspiration. Med det öppna köket är det lika underhållande som gott att äta här. 

Oberża 86

I ett av Gdynias äldsta hus ligger en pärla till restaurang som serverar en fusion mellan lokalt kasjubiskt och franskt. Här får du en unik kombination av smaker från säsongens råvaror. Det perfekta stället för dig som vill äta i en spännande miljö och prova nya rätter. 

Bra att veta

Köp det här turistkortet för fri entré på museum och annat skoj. 

Här hittar du all turistinformation du behöver och kan boka spännande guidade turer i staden. 

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på PT.