Wald, Sune, Assar Norberg – min morfar – föddes i Hapträsk, mitt i skogen mellan Vidsel och Bodträskfors den 17 november 1937.

Han är yngst i en syskonskara på elva barn och med en åldersskillnad på över 20 år mellan äldsta och yngsta barnet är det bara min morfar som finns kvar i livet i dag, men en väldigt stor och härlig släkt har alla dessa syskon efterlämnat.

Morfar växte upp under andra världskriget och han har berättat hur hans mamma Ester och pappa Karl hängde för fönsterna på det lilla huset på kvällarna när bombplanen flög över skogarna i Hapträsk. Jag fascineras över den resa som morfar har gjort, från ett enrumshus i Hapträsk utan el där man försörjde en stor familj på ett litet jordbruk, till Öjebyn där han träffade min älskade mormor Gunnel, paradiset på Näsudden, vidare till Harads där han 1963 startade Assar Norbergs Transport (drivs i dag av min pappa och min morbror även om morfar rycker ut lite nu och då), många vintrar i Thailand, otaliga fjällresor och andra resor runt om hela världen, till FaceBook, ATG online och Play-kanaler.

Jag kommer mycket väl ihåg när morfar kom hem med den första ”juppienallen” – det var det häftigaste jag någonsin sett! Den vara ganska tung och jag var tvungen att vara försiktig med den för den var också dyr. 1993 åkte min morbror till Hawaii ett år och då inhandlades en fax – wow, den teckning som jag ritade till min morbror kom ut hos honom i samma stund som jag skickade iväg den hos mormor och morfar.

I dag har morfar smartphone, Facebook, Messenger och appar för barnbarn och barnbarnsbarn. För mig, född under 80-talets mitt, slår det mig hur otroligt det är när morfar och mormor ringer via Skype till sina barnbarnbarn från Thailand, glädjen av att testa och lära sig något nytt försvinner inte bara för att man blir äldre – det glädjer mig och jag hoppas innerligen att morfar (och mormor med såklart) kan fortsätta att utvecklas med samhället i många år till!

Min mormor och morfar har två barn, Susanne och Niclas, som i sin tur har barn, som i sin tur har barn och allt som allt består den närmsta familjen av hela 17 individer i åldrarna 3-80 år vilket för mig känns helt otroligt och väldigt värdefullt!

Födelsedagen firar morfar med stort kalas för hela tjocka släkten!

Hipp, hipp, hurra kära morfar på din 80-årsdag!