Väldigt ofta får jag frågan om jag inte kan ordna så att det kommer lite snö till Uppsala eller kanske Karlstad. Ibland är det däremot tvärtom, att det är någon som vill att det inte ska komma mer snö. Det är omöjligt för mig att "ordna" det här, men det är en väldigt lockande tanke. Tänk om man kunde vara som Elsa i filmen Frost, det vill säga att ha förmågan att bestämma om det ska snöa eller inte.

För er som inte har sett den omåttligt populära Disneyfilmen så är Elsa prinsessan som kan förvandla saker till is och framkalla snö. Till en början har Elsa inte kontroll över sina magiska krafter, men i slutet av filmen har hon lärt sig att behärska dem.

Som meteorolog är det svårt att inte förlora sig i tanken på hur det vore att ha liknande förmågor. En sak är helt säker och det är att jag inte skulle haft så många gröna jular under mina barndomsår i Skåne.

När jag tränade inför Vasaloppet skulle jag också trollat fram lite mer snö att träna på. Det var nämligen inte så roligt att stakträna på Gärdet i Stockholm när det var plusgrader och konstsnö. Men som tidigare poängterat är detta tyvärr bara en tanke och hur mycket jag än vill så kan jag inte "ordna" så att Uppsala får en vit jul.