Ungdomsförbunden ska pÄverka sina partier

NÀr det kommer till att pÄverka sitt parti Àr det just nu ett ungdomsförbund som lyckas. MUF lÀrde sig detta av SSU. Nu behöver SSU lÀra av MUF.

Moderaternas ungdomsförbunds ordförande, Benjamin Dousa, gör rÀtt i att pÄverka sitt parti.

Moderaternas ungdomsförbunds ordförande, Benjamin Dousa, gör rÀtt i att pÄverka sitt parti.

Foto: Björn Lindgren/TT

Ledare2019-11-04 00:00
Detta Àr en ledare. PiteÄ-Tidningens ledarsida Àr oberoende socialdemokratisk.

Under Moderaternas riksstĂ€mma var ungdomsförbundet kungar. MĂ„nga av de frĂ€msta förslagen som kommunicerades frĂ„n ModeratstĂ€mman var ursprungligen förslag frĂ„n Moderaternas Ungdomsförbund, MUF. Förbundsordföranden Benjamin Dousa gled runt pĂ„ kongressen med en T-shirt dĂ€r det stod “Krossa Monopolet” i samma typsnitt som Systembolagets klassiska logga.

Detta blev ju som bekant ocksÄ ett av förslagen som gick igenom pÄ stÀmman. Partistyrelsen ville först nöja sig med att driva söndagsöppet pÄ Systembolaget, men slutligen blev det stÀmmans vilja att öppna för försÀljning av rusdrycker med en alkoholhalt upp till 20 %, det vill sÀga frÀmst starköl och vin, i vanliga matvarubutiker.

Att en avreglering av alkoholen Àr skadligt Àr ingen nyhet, och denna ledarsida har tidigare lyft att förslaget rimmar illa med Moderaternas uttalade mÄl om att öka tryggheten i samhÀllet eftersom ökad tillgÀnglighet till alkohol ökar konsumtionen och ökad alkoholkonsumtion Àr direkt kopplat till bland annat ökade vÄldsbrott.

Men denna text handlar inte om detta. Denna text handlar faktiskt om att, trots att ungmoderaterna för en dÄlig politik, sÄ Àr de vÀldigt duktiga pÄ att fÄ igenom sina förslag och driva moderpartiet i ungdomsförbundets riktning. Och hur dÄlig politiken Àn Àr, sÄ har avregleringen av alkoholen lÀnge varit en hjÀrtefrÄga för just ungmoderaterna. Att partiet gick med pÄ deras förslag Àr en stor seger för MUF.

Om segern beror pÄ att ungdomsförbundet Àr duktiga eller pÄ att partiet just nu Àr historiskt svaga Àr förstÄs svÄrt att rÀkna ut. Troligtvis Àr det en kombination av de bÄda. Men sanningen Àr oavsett att det Moderata ungdomsförbundet agerar helt rÀtt, utifrÄn deras uppfattning om vad som Àr viktig och bra politik.

Ungdomsförbunden har olika uppgifter. Ibland ska de bara vara hejarklack till sitt moderparti, ibland mÄste de kritisera moderpartiet, och ibland ska de vÄga ta steget mot en politik som moderpartiet inte Ànnu vÄgat eller velat. Helst ska ett ungdomsförbund klara av allt detta och samtidigt vara en social plattform och samlande kraft av unga som vill engagera sig politiskt.

Under Ären dÄ Moderaterna satt i regering, mellan 2006 och 2014, sÄ var MUF mest bara hejarklack. Det kom inte ett enda skarpt politiskt förslag frÄn ungmoderaterna under denna tid, men sjÀlvförtroendet hos MUF var ÀndÄ pÄ topp eftersom deras parti styrde landet.

NÀr det blev regeringsskifte 2014 hade Socialdemokraternas ungdomsförbund, SSU, svurit pÄ att inte bli den nya regeringens hejarklack, likt MUF hade varit. SSU hade Àgnat tiden dÄ sossarna var i opposition Ät att driva partiet i en riktning som bÀddade för bra socialdemokratisk ungdomspolitik.

För SSU handlade det bland annat om 90-dagarsgarantin. Den garantin som skulle innebÀra att alla frÄn första dagen utan sysselsÀttning skulle ha ett jobb, en utbildningsplats, eller praktik inom nittio dagar. Socialdemokraterna lyssnade pÄ ungdomsförbundet och tog med 90-dagarsgarantin i sitt valmanifest. SSU pÄverkade sitt parti.

Nu Àr det MUF som pÄverkar sitt parti. Inte med politik för att motverka arbetslösheten förvisso, utan för att tillgÀngliggöra alkohol, men ÀndÄ. MUF gör nu det SSU gjorde dÄ, utifrÄn hjÀrtefrÄgor sÄklart. Och detta skulle SSU behöva komma ihÄg, nu nÀr de sjÀlva blivit nÄgot av en hejarklack till sin egen regering.