KRÖNIKA Flyktingar är generellt ett problem. De är dessutom lågutbildade och närmast omöjliga att integrera. Dessutom kostar de en massa pengar och är ett direkt hot mot välfärden.

Det är lätt att tro det, matade som vi är med den nya tidens språkbruk. Det som en gång var smutsig rasistpropaganda är numera allmängods. Signalpolitiken från främst högerhåll när det gäller flyktingar/invandrare/integration är alltid problemorienterad. Särskilt om epitetet "muslim" läggs till. En obehaglig illvilja sprider sig som hotar att förtära våra hjärtan.

Den öppna famnens politik från 2015 har förbytts till stängda gränser. En del av det Jimmie Åkesson förespråkar är numera regeringspolitik. Argumentet är att samhället riskerar att kollapsa under den enorma börda som alla dess flyktingar utgör.

När jag läser lokalpolitikern Anders Nordins debattsvar i PT (fredagen den 14 juli) i ämnet så drabbas jag av en underlig känsla. Han hävdar att många av de flyktingar som kom till Sverige 2015-2016 är lågutbildade och att de kommer att belasta välfärden.

Att många är lågutbildade kan mycket väl vara sant, men att de över tid kommer att belasta välfärden är jag inte alls övertygad om. Det är inte faktabaserat, utan snarare ett tyckande som SD-folket brukar hålla sig med.

Att tycka olika är ingen stor sak, större är frånvaron av hjärtats röst. Anders Nordin verkar försöka få oss att tro att det handlade om arbetskraftsinvandring, trots att den verkliga anledningen var humanitär. Vi fanns där som hjälpare när nöden var som störst. Vi öppnade våra hjärtan, vi var medmänniskor.

Så när Anders Nordin skriver "Ansvaret vilar hur som helst tungt på alla de former av refugees welcome som agerade i oacceptabel naivitet när flykting- och migrationsvågen flödade in i Sverige." så inser jag att vi inte riktigt är av samma sort.

Just det, hur har det gått med systemkollapsen. Behövde Sverige låna, blev det underskott i finanserna? Svaret är "nej" enligt Peo Hansson, professor i statsvetenskap vid Institutet för forskning om migration, etnicitet och samhälle, Linköpings universitet.

Hanssons långa debattartikel i ETC har rubriken "Tillväxten går på högvarv - tack vare flyktingarna". Han slår fast att det är en myt att flyktingar skulle vara en finansiell börda och ger en möjlig förklaring till den snabba omsvängningen i den europeiska flyktingpolitiken. Läs den du också.