Krönika Jag har alltid haft bra minne. Namn, händelser och skeenden har blixtsnabbt ramlat ner från hjärnkontoret. Men nu, ja, jag vet inte, lika snabbt och smidigt funkar det inte.

Märkte det särskilt för någon vecka sedan när jag fiskade med en vän från Stockholm i Laisan. Vi satt där vid elden med en whisky på kvällen och pratade gamla minnen. Vi gled in på en gemensam bekant från förr, men ingen av oss kom på vad han hette. Det var som förgjort. Namnet var upplöst i atomer.

Det har hänt lite då och då på senare tid att inte polletten trillar ner omedelbart. Kanske är det åldern eller, hemska tanke, demensen som börjar göra sig påmind. Jag vet, det är verkligen inget att skoja om.

Hur som helst så klickade det där bortglömda namnet på vår gemensamma bekanting in dagen därpå. "Rolf" skrek jag och kompisen nickade lättad. Så heter han. Under resten av fiskeresan körde vi med "Rolf" så fort det var något vi inte kunde komma ihåg.

Vad heter den där forsen? Rolfforsen.

Vad heter fjälljokken där vi fiskade för några år sedan? Rolfjokken.

Och vad hette sångaren i det där punkbandet från slutet av 70-talet? Rolf, eller?

Det sägs att demens ökar, om än alla studier inte riktigt är överens. Den ansedda medicintidskriften The Lancet larmade för ett drygt år sedan om att demenssjukdomarna ökar. Var tredje sekund diagnosticeras ett nytt demensfall i världen och med den utvecklingen väntas antalet demenssjuka fördubblas vart 20:e år.

I dag lider närmare 50 miljoner människor av någon form av demens. Det är förenat med enorma samhällskostnader, men framför allt sorg och lidande för drabbade och deras anhöriga.

En viktig anledning till ökningen är förstås att vi blir allt äldre, men det talas också om att fler yngre drabbas av demens. Jag har själv en vän som drabbades redan före 50, men då i början var det ingen som såg allvaret. Lite disträ och dåligt minne bara. Drygt tio år senare har sjukdomen slagit ut i full blom och min vän klarar sig inte längre själv.

Det finns troligen flera orsaker till demens, men många hjärnforskare misstänker att det finns ett samband mellan demens och psykosociala faktorer som depression och långvarig negativ stress.

Som sagt, jag ska inte skoja om demens, men med tanke på att många demenssjukdomar har ett smygande förlopp på 10-30 år så kan jag bara hoppas att det inte har något att göra med min glömska av namnet på vännen "Rolf".