KRÖNIKA När de svarta 200-meterslöparna höjde varsin handskbeklädd näve mot skyn på prispallen i Mexiko-OS 1968 så vållade det ramaskri. "De har skämt ut Amerika" var budskapet, men med tanke på den utbredda rasismen och diskrimineringen av svarta i USA så var protesten en perfekt manifestation.

Möjligen med den lilla reservationen att inte särskilt mycket hänt i Amerika, trots att nästan 50 år har gått. Rasismen och polisens dödliga våld mot svarta är intakt och med en president som Donald Trump så andas den rasistiska extremhögern morgonluft.

Okej, det finns en reservation till. Idrott och politik hör inte ihop. Vilket givetvis är bullshit. Idrott har i alla tider använts politiskt, exempelvis av extrema diktaturer. OS i Tyskland 1936 är bara ett flagrant exempel.

Numera knyts inga händer, men det finns andra sätt att protestera. Många svarta amerikaner som spelar amerikansk fotboll i proffsligan NFL har valt att gå ner i knästående när nationalsången The Star-Spangled Banner spelas. De vill rikta blickarna mot den utbredda rasismen.

Självfallet kan inte förre dokusåpakändisen Donald Trump, som numera otroligt nog är president, låta bli att reagera. Han hävdar att de som protesterar skymfar flaggan och nationalsången. Att de inte är patrioter. I ett surrealistiskt klipp skriker Trump att de borde få sparken.

Andra vita människor är också uppbragda och menar att de svarta som protesterar borde vara tacksamma över att de bor i USA.

Tacksamma för vad? Kanske för att de får betalt för att de är framgångsrika? Vita förtjänar sina framgångar, men svarta ska vara tacksamma.

Trumps utspel har fått många fler att reagera. Basketspelaren Stephen Curry, storstjärna i NBA-mästarna Golden State Warriors, sa att han funderade att tacka nej till det traditionsenliga besöket i Vita huset.

"Vi står i grund och botten inte för vad presidenten har sagt och sakerna han inte sagt i vissa lägen. Genom att agera och inte åka dit, kan det förhoppningsvis inspirera till förändring när det kommer till vad som tolereras i det här landet."

Donald Trump svarade att Curry inte längre var bjuden. Då tackade hela laget nej.

Varpå världens kanske bästa basketspelare, LeBron James, skrev i ett tweet: "Att komma till Vita huset var en ära tills du dök upp".

Tyvärr är det svårt att sparka en amerikansk president, men det går. Fråga Tricky-Dick Nixon.