KRÖNIKA Girighet är enligt katolsk kristendom en av de sju dödssynderna eller som det heter i bibelns Timoteusbrev "Girighet är roten till allt ont". Kanske, snikna och överdrivet vinningslystna människor är i vart fall inte särskilt roliga att ha att göra med. Ibland hävdas att rikedom går hand i hand med snålhet, men det kanske är en fördom och ren avundsjuka mot rikingarna.

Däremot presenterades nyligen en forskningsrapport som berättar att de allra rikaste är de värsta skattesmitarna. Den sammanlagda bilden visar att de tusen rikaste hushållen i Skandinavien har undanhållit 32 procent av den skatt de skulle ha betalat.

"Fram tills nu har man utgått från att en stor del av skatteflykten handlar om småföretagare som fuskar, men det här resultatet visar något annat. Det är de rikaste som flyr skatt i störst utsträckning" säger en av forskarna, professor Annette Alstadsaeter vid Handelshögskolan i Norge, till SVT Nyheter.

Det handlar om åtskilliga miljarder som kunde ha gått till viktiga områden som vård, skola och omsorg. Det vill säga till det som har betydelse för hela befolkningen.

Ett parti som gärna och ofta pratar om hårdare tag mot fuskare är Moderaterna. De brukar rikta tunga slag mot vabbande småbarnsföräldrar eller arbetslösa som fått ut några kronor för mycket.

Helt okej att stävja fusk, men jag kan inte påminna mig att jag hört Anna Kinberg Batra kräva hårdare tag och effektivare lagstiftning mot de rikas kvalificerade skattefusk.

Men som en skriver (ej moderat); "Varje gång någon pratar om bristen på resurser för viktiga funktioner är det de mycket rika fuskarna vi ska påminna om".

När Moderaterna för en knapp månad sedan presenterade sin alternativa vårbudget så handlade det om 22 miljarder i skattesänkningar och tredubblat rutavdrag, men också om att göra livet surare för arbetslösa och fattiga genom att försämra arbetslöshetsförsäkringen, utöka aktivitetskraven för att få försörjningsstöd och krav på nyanlända som borde få SD att jubla.

Frågan är när vi får höra Moderaterna ta till storsläggan mot skattesmitarna? Nu handlar det förvisso om moderaternas kärnväljare och då kanske det är dumt att bita den hand som föder en. Men ändå, för konsekvensens skull.

Moderaterna kallar sig fortfarande "Sveriges arbetarparti", men politiskt borde partiet inte attrahera mer än runt 15 procent av väljarkåren. Kanske hamnar M där i nästa val. Ungefär på samma nivå som det andra högerpartiet som Moderaterna så gärna flirtar med.