I måndags skrev min kollega Jenny Lindhammar en inblick på förstasidan som kryllade av engelska ord som nice, awesome, breakfast, adventure med mera. Tanken var att ironisera över alla engelska uttryck och ord som tar över. Kanske inte minst Pite Outdoor Day.

Pite Outdoor Day! Farligt nära löjets skimmer om du frågar mig. Noterar att Hansi Gelter, ordförande för Destination Piteå, försvarar denna märkliga anglofiering med att ”ibland måste man anpassa begrepp efter målgrupp”. Nähä! Jag var en av besökarna i lördags och det var Pitebor så långt ögonen kunde se. Var de utländska turisterna befann sig vet i vart fall inte jag.

Ser för övrigt fram mot ”Pite dancing and smiling” och ”Flea market” i Badhusparken till sommaren. Eller Tjejkväll? ”Girls’ night out”, kanske. Fast det syftar väl på möhippa.

Hur som helst var det flera läsare som helt enkelt inte förstod ironin och reagerade med ilska mot kollegans inblick. Föga överraskande med tanke på vilken svår konst ironi är. Särskilt i skriven form. Mycket lättare att ironisera verbalt eftersom det då går att förstärka med gester, ögon eller röst att man inte menar det man säger bokstavligen.

Nej, alla vuxna förstår inte ironi och människor med asperger brukar generellt ha problem med denna konstform. Även barn har svårt att förstå ironi och sarkasm, men det finns i vart fall en mindre studie som gör gällande att barn med stark empatisk förmåga har lättare att förstå.

Själv har jag testat ironi i ett antal krönikor och visst har många förstått, men andra har skickat undrande mejl eller varit arga i varierande grad. Det är aldrig kul att behöva förklara att det var ironi.

En annan ingång är att alla som är ironiska inte nödvändigtvis förstår ironi själva. Mina barn hävdar att jag kan räknas in i den kategorin och det är möjligen delvis sant. Jag kan lika gärna hävda att barnen är för tröga för att fatta att jag fattar och att jag bara ironiserar över ironin. Haha, eller nåt sånt.

På Wikipedia hävdas att det är skillnad på sarkasm och ironi. Där står att "Ironi handlar om att säga en sak, men mena en helt annan, gärna på ett humoristiskt sätt. Sarkasm handlar dock om att vara ironisk, eller motsägelsefull, men på ett elakt och inte sällan nedvärderande sätt. Sarkasmen är helt enkelt till för att håna och förlöjliga någon eller något".

Så det så, din gamla foliehatt!