KRÖNIKA 1996 satt jag med i den jury som skulle utse Årets Pitebo. Ola Schenström, läkare mot kärnvapen, blev Årets Pitebo. Simmerskan Linda Olofsson blev Årets utflyttade Pitebo och frihetskämpen Aung San Suu Kyi, som då suttit i husarrest i Burma sedan 1989, fick utmärkelsen Årets mentala Pitebo.

Jag vill minnas att när väl den sistnämndes namn väcktes så togs ett enhälligt och tämligen snabbt beslut. Välförtjänt, tyckte jag då och det är lätt att beundra hennes beslutsamma och uppoffrande kamp för frihet och mot militärjuntan.

Aung San Suu Kyi har genom åren hyllats som få och utmärkelserna är många. Redan 1991 fick hon Nobels fredspris.

Artikelbild

Nu tycks det som att hennes goda namn har solkats ner och kritiken är stark så väl från FN som från många andra håll. Aung San Suu Kyi är numera Burmas ledare, men är fullkomligt passiv när det gäller militärens övergrepp och etniska rensning av den muslimska minoriteten rohingya. Hon slätar över och ursäktar, trots att en närmast enad omvärld fördömer det som händer.

De mest kritiska anser att hon borde fråntas Nobels fredspris. Så kommer knappast att bli fallet och när det gäller utmärkelsen Årets mentala Pitebo så lär hennes en gång så omsusade och beundrade namn stå kvar, om än med solkade kanter.

Höstbudget och regeringen går på offensiven. Det är den vanliga visan, oavsett regering, så här ett år innan valet.

Nå, mer i börsen till så väl barnfamiljer som pensionärer borde väl inga partier vara mot. Jorå, oppositionen fördömer programenligt och menar att de överskott som föranletts av de goda tiderna borde satsas på långsiktiga reformer eller sparas i ladorna.

Kanske det, men så vitt jag minns handlade de åtta åren med borgerlig politik om systemskifte och att sänka skatten. Man till och med lånade pengar för att kunna genomföra ännu ett så kallat jobbskatteavdrag, men pensionärerna blev utan. Det är många, många miljarder som ramlade in på den enskildes konto. Ju högre inkomst, ju högre jobbskatteavdrag.

Det är pengar som definitivt skulle behövas för att stärka den allmänna välfärden. Jag är definitivt villig att betala.